Edward Snowden v rozhovoru pro britský deník The Guardin prozradil, že NSAvytvořila infrastrukturu, která jim umožňuje odposlouchávat téměř cokoliv.

Edward Snowden v rozhovoru pro britský deník The Guardin prozradil, že NSAvytvořila infrastrukturu, která jim umožňuje odposlouchávat téměř cokoliv. Zdroj: YouTube.com

JAN JANDOUREK: Tajné služby odposlouchávají. Co by taky měl jiného dělat?

Podle WikiLeaks americká Národní agentura pro bezpečnost odposlouchávala i činitele japonské vlády. Japonci zatím tyto informace nijak nekomentovali.Upřímně řečeno, není na tom co komentovat. Nikdo nechce být odposlouchávaný. Na druhou stranu - co mají tajné služby jiného na práci, než někoho sledovat? Nad tím se může podivit jen prosťáček. Pochopitelně že odposlouchávají a to každého, kdo se namane. Včetně spojenců.

Zkušenost se spojenci je někdy dosti tristní. Víme z minulosti, do jak vysokých pozic, třeba v Německu, se dokázali dostat sovětští agenti. Je to smutné, ale věřit nemůže nikdo nikomu. Pochopitelně patří ke hře, že je třeba se nad odposlechy rozhořčit. Jak někdo mohl! No mohl... Problém je jen v tom, když se někdo nechá u své zpravodajské práce chytit. To by se skutečně nemělo stávat. Pak máme dojem, že jsme v rukou amatérů.

Když se objeví zprávy o tom, jak Američané odposlouchávali kancléřku Merkelovou, je třeba ty informace dát do správného kontextu. Američané díky své technice odposlouchávají skoro každého na světě, řečeno obrazně. Bylo by spíše podivné, kdyby jejich síti nějaký politik uniknul.

Nic neskrýváme

O Winstonovi Churchillovi se vypráví, že měl prý zvyk se po koupeli procházet po pokoji nahý. To dělal i za svého pobytu v USA. Do pokoje náhodou vstoupil Roosevelt, který chtěl něco projednat. (Historka neříká, zda „vstoupil“ na vozíčku…) Když viděl nahého Churchilla, poněkud ho to zarazilo. Premiér ale řekl: „Jen pojďte dál, ať vidíte, že my Britové před vámi nic neskrýváme.“

Odposlouchávat spojence je samozřejmě neslušnost. Na druhu stranu máme tajné služby právě proto, aby takové věci dělaly. Co by jinak měly jiného na práci?

Další stránkou věci je činnost WikiLeaks. Je správné donášet na svou vlastní zemi? Odpověď je přesně stejná jako ohledně odposlechů. Správné to samozřejmě není. Ale tajné služby se nemají nechat chytit, jinak jsou to houby tajné služby. Když má někdo ambici odposlouchávat každého na světě, nemusí o tom hned druhý den vědět každá důchodkyně, co jde krmit holuby a omylem si koupí noviny. Jak chceme čelit Islámskému státu, když si nepohlídáme ani počítače?