Zatímco Romové o území neusilují, Kurdům je upíráno

Zatímco Romové o území neusilují, Kurdům je upíráno Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Kurdové zasluhují svůj stát!

V diskusi o Islámském státu a útocích Turecka na Kurdy tak nějak zanikla skutečnost, že Kurdové jsou vedle Romů jedním z posledních etnik, která nemají plné právo na sebeurčení - vlastní území. Zatímco Romové o něj neusilují, Kurdům je upíráno.

Kurdové jako kmenově strukturované etnikum vytvářejí různé klany - kmeny a zájmové skupiny, kterým nemáme šanci rozumět. Působí mezi nimi jedna z posledních marxistických guerill současnosti, Kurdská strana práce, regulérní teroristická organizace. Bez ohledu na to Kurdové nemají svůj stát, přestože jsou etnikum.

Státní struktury Blízkého Východu, nakreslené po první světové válce při parcelování osmanských území, na Kurdy zapomnělo, a jimi osídlená území rozdělila mezi několik států. Dnes je největší napětí kolem kurdské menšiny v Iráku a Turecku. A Kurdové jsou jedinou silou na území Iráku a Levanty, kteří jsou schopni účinně zatlačovat bojovníky Islámského státu.

Turecko má z Kurdů - přesněji z jejich marxistické Strany práce - oprávněné obavy. Kurdská strana práce ovšem nezahrnuje všechny Kurdy, v Kurdistánu jsou i demokratické a přijatelné síly. A právě těm bychom měli pomoct při budování vlastního státu. Když mají nárok na vlastní stát Kosovo Albánci, neexistuje jediný důvod, proč by na vlastní stát neměli mít nárok Kurdové.