Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Pololetní odměny na ministerstvech: 220 miliónů. Nezávidíme. Ale ptáme se.

Vláda českého státu, který má dluh 1 663 000 000 000 korun (slovy jeden bilión šest set šedesát tři miliardy korun) a schválený schodek rozpočtu pro rok 2015 sto miliard, rozdala za první letošní pololetí na odměnách pro své úředníky bezmála 220 miliónů korun.

Podle Českého rozhlasu, jenž o odměnách informoval, byl nejštědřejší resort vnitra, jednu z nejvyšších prémií pak dostal například náměstek ministra zemědělství, přes tři sta tisíc. Nezávidíme. Jen se ptáme: Stalo se od ledna do června ve státě cosi opravdu mimořádného, že by úředníci museli pracovat nad rámec svých pracovních povinností?

Jak u nás s oblibou říkají štědří politici, „zdroje jsou“. Kromě našich daní jsou to i vypůjčené peníze. Ovšem znáte tu argumentaci: když lidé budou mít v peněženkách víc peněz, nakoupí si více zboží, více aut, více jogurtů a kola ekonomiky se roztočí. Ale o kolik aut a jogurtů méně si budou moci jednou koupit naše děti jen proto, že ty dluhy, s nimiž nemají nic společného, budou muset splácet? A říkal-li kdysi ministr financí Babiš, že stát je třeba řídit jako firmu, pak se nabízí i další otázka: Vyplácela by zadlužená firma pravidelné odměny svým zaměstnancům?