Hnědouhelné doly v Horním Jiřetíne

Hnědouhelné doly v Horním Jiřetíne Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Prolomení limitů těžby uhlí? Jen folklorní debata

Vláda se včera neshodla s odbory na prolomení hnědouhelných těžebních limitů, tedy na bourání, případně nebourání Horního Jiřetína. Je to trapný folklor, není otázka zda, ale jenom kdy Jiřetín půjde k zemi.

Léta sleduji boje o prolomení těžebních limitů kolem Horního Jiřetína, a především zdůrazňuji, že jeho obyvatele lituju, cítím s nimi, a nechtěl bych být v jejich kůži. Přesto však zcela jistě vím, že prostě mají smůlu a Jiřetín padne. A že se s tím nedá nic dělat.

Jsou věci, které prostě jsou dané, a přes které neteče voda. Nebo naopak teče. Občané, kteří bydlí těsně vedle vody u koryta velké řeky, musejí nutně počítat s tím, že je to jednou za deset let vyplaví a jednou az sto let jim ty baráky velká voda zbourá.

Lidé bydlící v Horním Jiřetíně jsou ve velmi podobné situaci. Bydlí na uhlí, a přes to nejede vlak. Přes veškeré sladkobolné kecy zelených aktivistů jsou alternativní obnovitelné zdroje energie z hlediska stále rostoucí spotřeby elektřiny směšné. Hlad po energii bude vždy stoupat rychleji než stále dražší a technologicky náročnější nárůst úspor energie. Takže jak fosilní paliva trochu zdraží, poptávka zvýší ceny a uhlí trochu ubude, dojde i na to pod Horním Jiřetínem. Stejně tak zákonitě, jako v Lahovicích bude dříve nebo později velká voda.

Vím, že to zní krutě - ale pro obyvatele Jiřetína je nejrozumnější cesta se co nejrychleji dohodnou na odprodeji svého domu těžařům a za stržené peníze si koupit chalupu někde jinde. V domech, stojících na zásobách uhlí, totiž nebude mít nikdy nikdo klid a bezpečí před možným rozšířením těžby a zbouráním jeho baráku. Obyvatelé Jiřetína mohou dosáhnout odkladu bourání svých domovů, ale v horizontu nanejvýše několika málo desítek let se bourat bude, protože budeme to uhlí po Jiřetínem potřebovat. O tom svědčí historický vývoj spotřeby energie naší civilizací. Neustále roste - a pokles její spotřeby by nastal jen v případě kolapsu civilizace. Pokud k němu nedojde, Jiřetín padne.

Vládní jednání o prolomení těžby jsou už jen folklorními tanci před momentem, kdy se rozjedou velkorypadla. Jiřetínští by měli ve vlastním zájmu své domy těžařům co nejdráž prodat a odstěhovat se někam do klidu, který ve vesnici na uhlí nikdy být nemůže.