Dva mrtví, desítky zraněných lidí v ohrožení života

Dva mrtví, desítky zraněných lidí v ohrožení života Zdroj: ČTK

Pendolino není pro nás

Ten Polák je neskutečný idiot. O tom ani nemusíme diskutovat. Ale zaráží mě amatérismus Českých drah, Správy železniční dopravní cesty, policie nebo prostě toho, kdo je za bezpečnost na trati před rychle jedoucím vlakem zodpovědný. Proč jsou na přejezdech kamery? Jen kvůli záznamům?

Statistika nehod na železničních přejezdech v Česku odpovídá morálce českých řidičů. Je to celkově hrůza! Snad jen v muslimských zemích vídávám nervóznější řidiče než u nás, ale i oni jsou možná ohleduplnější a mají alespoň nějaký pud sebezáchovy. Proto jsem proti zvyšování rychlostních limitů na dálnicích a schvaloval jsem větší dohled kamer právě na železničních přejezdech. Všechna média teď kritizují jednoho hloupého Poláka, ale skutečně k tomu muselo dojít, když už udělal tu nesmyslnou a tragickou chybu?

Kamery jsou, ale musel by u nich někdo sedět

Na přejezdech se už roky objevují kamery, což je dobře. Ale jak je vidět, ty kamery nikdo a nic nehlídá. Pokud jsou tam jenom kvůli záznamům a případným postihům řidičů, tak jsou úplně zbytečné. V tom případě totiž nedokáží zabránit žádnému železničnímu neštěstí. A žádný záznam či pokuta za přejetí přejezdu na červenou nikomu život nevrátí. Pokud si někdo myslel, že pouhá přítomnost kamer zařídí to, aby řidiči na přejezdech dodržovali předpisy, tak musel být nesvéprávný.

Milióny z ČD jdou na hlouposti

Jsem překvapen, proč nějaký strejda nesedí u obrazovky a po spuštění výstražných světel nehlídá jemu určené přejezdy, zvlášť když se na ně obrovskou rychlostí řítí pendolino! V případě nějakého nebezpečí by pak stačilo pouze stisknout jediné tlačítko. To přece není technicky nemožné a takoví strejdové by České dráhy stáli méně peněz než třeba dřívější reklama s Ujfalušim a jiné tunely.

Pendolinem už nepojedu

Nejsem žádný panikář. Když se potopí loď, stejně pluju. Když spadne letadlo, stejně letím. Ale když vidím, že rychlovlak v Česku postrádá jakoukoliv kontrolu na trati před sebou, tak už do něj prostě nevlezu. Ne, dokud se něco neudělá s bezpečností přejezdů. To je, jako by vzlétávalo letadlo a nevědělo se, jestli náhodou nejsou na startovací dráze kombajny nebo se tam pasou krávy.