Průměrná výška mužů by měla do deseti let narůst z 1,67 na 1,75 metru, u žen z 1,57 na 1,65 metru.

Průměrná výška mužů by měla do deseti let narůst z 1,67 na 1,75 metru, u žen z 1,57 na 1,65 metru. Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Thajská junta vymyslela, že občané musí být vyšší, chytřejší a štíhlejší

Vojenská junta v Thajsku dostala vynikající nápad, proti kterému nelze nic namítat. Rozhodla se, že obyvatelé země musí být vyšší a chytřejší. Píše o tom německý list Die Prese.


Průměrná výška mužů by měla do deseti let narůst z 1,67 na 1,75 metru, u žen z 1,57 na 1,65 metru. Vyplývá to z nových pokynů ministerstva zdravotnictví, které představil ředitel Narong Salwong. Ministerstvo tyto plány oficiálně potvrdilo.

V souladu s tím by měl být zvýšen také průměrný inteligenční kvocient - alespoň na 100 bodů. V současné době je podle ministerstva zdravotnictví někde kolem devadesáti. Úřady také mají plán, jak to všechno provést, například lepší stravou ve školních jídelnách a pomocí reklamních kampani pro zdravější životní styl s důrazem na sport. Školní jídelny mají dostávat o třetinu více peněz na žáka.

Junta se dostala k moci při převratu v květnu 2014. Chce, aby se společnost po letech politických sporů sjednotila. Mimo jiné bylo vybráno dvanáct klíčových hodnot, které si mají děti na základních školách každý den před vyučováním připomínat. Mezi nimi je i fyzické a duševní zdraví.

Životní styl v Thajsku byl v minulých letech poznamenán požadavky výkonnostní společnosti. Fast-foody a hotová jídla nahradily tradiční zdravou domácí thajskou kuchyni. Obyvatelstvo začalo asi z jedné třetiny trpět nadváhou. (Jak list poznamenává, u Rakušanů je to 54, 1 procenta.

Od 1. dubna letošního roku bylo v zemi zrušeno stanné právo, ale síla vojenské vlády zůstává prakticky neomezená. General Prayuth Chan-ocha některá opatření stanného práva opět uvedl v platnost a to včetně možnosti postavit kritiky před vojenské soudy a zadržovat je sedm dní bez zatykače. Junta po převratu zadržela stovky politiků, novinářů a aktivistů, kteří byli údajně sympatizanty svržené vlády.

Bude zajímavé sledovat, jak se plány junty podaří uskutečnit. Měření inteligence je dost subjektivní záležitost, ale pokud jde o výšku, půjde to snadno změřit. Zpráva neuvádí, jak mají během deseti let vyrůst ti, co už jsou dospělí, ani co se stane s těmi, kteří nevyrostou na těle ani na duchu. Jako jediný spolehlivý prostředek se skeptické mysli jeví vyhnat nebo jinak eliminovat všechny, kteří nesplní kritéria. Jak ale udržet v zemi za takových poměrů aspoň ty jedince, co už inteligentní jsou, je skutečně výzva. Rozhodně bude zajímavé dění v Thajsku z bezpečné vzdálenosti sledovat.