Elektroměry byly ve městě umístěny vysoko, aby s nimi nebylo možno manipulovat.

Elektroměry byly ve městě umístěny vysoko, aby s nimi nebylo možno manipulovat. Zdroj: čtk

JIŘÍ X. DOLEŽAL: ČEZ diskriminoval Romy. Nenechal je krást proud

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl přelomovým rozsudkem nad naším ČEZem. Krást proud je, jak vyplývá z rozsudku, demokratickým právem, a prodejce proudu mi v tom nesmí nijak technicky bránit, jinak je to diskriminace.

O co šlo? Příběh je jednoduchý. V bulharském městě Dupnica v romských ghettech bylo zvykem dávat elektroměry vysoko na sloupy, aby na ně odběratelé nedosáhli. Čtvrť totiž byla pověstná neautorizovanými zásahy do elektroměrů a krádežemi elektrického proudu. Když jako dodavetel energie nastoupila bulharská divize ČEZu, u praxe elektroměrů na stožárech zůstala. Černé odběry nejenže kradly proud, ale byly často tak diletantsky dělané, že ohrožovaly každého, kdo by se černé přípojky dotknul. Detaily otiskl server iDnes.cz.

Místní žena podalal na ČEZ žalobu. Mezi roky 1999 až 2000 prý ČEZ instaloval v její čtvrti elektroměry na betonové sloupy elektrického vedení ve výši šesti až sedmi metrů. Soudní dvůr EU potvrdil, že jde o diskriminaci, a stát podle soudu musí najít jiné řešení, jak krádežím zabránit.

Toto rozhodnutí lze chápat jako zcela průlomové. Právo na krádež je povýšeno nad právo ochrany soukromého majetku. A na ochraně soukromého vlastnictví, na tom, že se nekrade, stojí západní demokracie. Přesto sluníčkový soud rozhodl, že zamezovat přístup zlodějům do míst, kde kradou, je diskriminace.

V momentě, kdy má sluníčkaření podobu hysterické obhajoby přijímání uprchlíků od mladé intelektuálky, která sní o sexu s dvoumetrovým Afričanem, je vše na svém místě. Když se však taková míra sluníčkářství jako v naší cause projeví v soudním rozsudku, znamená to, že je tato civilizace ztracená.