Nepomlouvejte lidi po emailu!

Nepomlouvejte lidi po emailu! Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nepomlouvejte lidi po emailu!

Dnes se mi stala zvláštní historka, která ukazuje, jak ďábelsky nebezpečná je neopatrná mailová komunikace. Když něco nešifrovaně posíláme přes net, je to tím ve své podstatě zveřejněno. 

Odpoledne přišel email s fotkou dvou oslů. A nějaká vtipná průpovídka, kterou jsem nechápal. Zněla myslím „Oslí uši“. Trochu mám, ale jsem s tím vyrovnanej a nenaštve mne to. Takže když mi z Afriky - taky tam bylo napsáno, že je to z africké země - přijde email, který nemohu chápat jinak, než že mám uši jak africký osel, neurazí mne to. Smazal jsem to.

O hodinu přišel další email ze stejné adresy, a tam už bylo napsáno "Pozor na kočičky", a amatérská turistická fotka hyeny. Nebylo uvedeno, zda jsem kočičkou míněn já, ale už mi to bylo fakt divný. Tak jsem (chválabohu slušně) poprosil, ať mi odesilatel přestane posílat ten spam.

O minutu později přišel omluvný mail, který zněl lehce uraženě - dobře, už to nebudu posílat, a o pět minut později přišel email vysvětlující. A jeho obsah mne upřímně vyděsil. „Vážený pane, strašně se omlouvám. Jsem momentálně v Africe a slíbila jsem přátelům, že jim budu posílat fotky z Afriky. Jak jsem nyní zjistila, v té skupině, do které to rozesílám, se pro mne ze zcela nepochopitelných důvodů dostala vaše emailová adresa.“ Strašně jsem si oddech, že jsem nebyl do toho svýho mailu sprostej, poslal laskavou a vstřícnou odpověď, že počítače si z nás dělávají srandu, a s dámou jsme se v dobrém rozešli. Připomínám - nikdy jsme si spolu nepsali, nebyli v kontaktu a neznáme se. Moje adresa se do jejího adresáře dostala nějakou nerozklíčovatelnou chybou někde mezi jedničkou a nulou některého počítače.

Ale ve mě od té doby hlodá děs: Komu všemu chodí nějakou technickou chybkou v kopii mé maily určené jiným adresátům, aniž bych o tom měl sebemenší tušení? Tak už budu asi sprostej jenom ústně.