Pussyriotisté, kde jste? Jennifer sedí!

Pussyriotisté, kde jste? Jennifer sedí! Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Pussyriotisté, kde jste? Jennifer sedí!

Středověký rozsudek floridského soudu nad učitelkou, co měla sex se sedmnáctiletými studenty, nechal naši pravdu a lásku zcela klidnou. Ochránci Pussy Riot jsou zticha, intelektuální kavárna popíjí kávu, a kromě Reflexu v Čechách nedělá pro krutě uvězněnou učitelku nikdo nic.

Když něco špatného udělá někdo, koho chápeme jako zlého, je ten jeho špatný počin v podstatě nasnadě. Je zlý, proto dělá špatné věci. A protože je zlý a někomu ukřivdil, tak se všichni vezmeme za ruce a budeme proti tomu zlounovi protestovat. Takže když Putin (o kterém je všeobecně známo, že je zlý) koná zlo na punkerkách, jsou věci na svých místech a my jdeme do ulic protestovat, diplomati posílají protestní pětice, a zlý Putin potvrdil svoje zlounství.

Aby nedošlo k omylu - skutečně si myslím, že rozsudek nad Pussy Riot byl zlo a neúměrná krutost. Ale teď, když k ještě většímu bezpráví došlo „u hodnejch“, je pravdoláska zticha a mlčí jak zařezaná. Rozsudek nad Jennifer Fichter, dvaadvacet let vězení pro učitelku souložící se sedmnáctiletými studenty, je mnohem větším bezprávím než rozsudek nad Pussy Riot. Ty dostaly roky dva. Jennifer dvaadvacet.

Zkusme si cvičně obě causy srovnat. Pussy - parta holek vletí do chrámu a dělá tam virvál. Jasná výtržnost, v kostele - na soukromém pozemku - o ně nikdo nestál. Kdyby stanuly před spravedlivým soudem, můžou odhadem dostat každá padesát hodin veřejně prospěšných prací při úklidu okolí dotčeného kostela. Místo těch veřejných prací je ovšem šoupli na dva roky do lágru.

Paní učitelka Jennifer souložila se sedmnáctiletými studenty. Jasný prohřešek proti etice pedagoga, za který by s ní měli ve škole uspořádat disciplinární řízení, či jí dokonce vyhodit z práce. Místo toho dostala dvaadvacet let v kriminálu.

Paralela je jasná: Tresty v obou případech jsou kruté, barbarské a necivilizované. Když se takového postupu dopustí Rusko, je veřejnost auf. Petice, demonstrace, vlna mediální podpory, diplomatické iniciativy, všeobecné pobouření. Když však k barbarství dojde v Americe, nikoho to nezajímá. Jako by lidská práva byla dělitelná. Nejsou. Je úplně jedno, jestli lidská práva porušuje náš nepřítel, nebo kamarád. Naší morální povinností je ozvat se proti krutosti kdekoliv na světě. A bez ohledu na to, že je to náš vlastní kulturní okruh, kde k bezpráví došlo.

Když dojde k prasárně, nespravedlnosti v našem kulturním okruhu, měli bychom tomu dokonce věnovat ještě větší pozornost, než když se stát chová jako prase někde v Moskvě nebo v nějaké orientální diktatuře. Naše civilizace je totiž - díky míře svobod, které poskytuje občanům - nejlepší. Žijeme (naše země i USA) v nejsvobodnějším, nejdemokratičtějším a nejspravedlivějším politickém systému, který na planetě existuje. A právě proto bychom měli na každé selhání toho našeho, dle mého soudu civilizačně nadřazeného kulturního okruhu být zvlášť choulostiví. Když dojde k tak očividnému pošlapání spravedlnosti, jakým je rozsudek nad Jennifer, měl by se ozvat celý civilizovaný svět. Naši sluníčkáři však masově a zarytě mlčí.

Proto děkuji prvním pěti tisícům signatářů české petice za Jennifer, kterou stále můžete podepsat ZDE.