Dnes je desáté výročí londýnských atentátů, kdy islamisté zavraždili v hromadné dopravě desítky lidí

Dnes je desáté výročí londýnských atentátů, kdy islamisté zavraždili v hromadné dopravě desítky lidí Zdroj: ČTK

Výročí londýnských atentátů: Jak vidí Britové muslimy?

Na dnešní den,  7. července, připadá desáté výročí londýnských atentátů, kdy islamisté zavraždili v hromadné dopravě desítky lidí. K tomuto výročí uspořádal Huftington Post zajímavou anketu mezi Brity a zkoumal jejich postoj k muslimům. Výsledek nepřekvapí.

Sluníčkoví žurnalisté jsou celkem chronicky znechuceni mírou rasismu a xenofobie, která panuje v českém národě a často nám dávají za příklad vyspělé západoevropské země. Od těch bychom se měli učit, tam mají muslimy opravdu rádi!

Výzkum, který se konal k desátému výročí teroristických útoků v Londýně a jehož výsledky si v angličtině můžete přečíst třeba ZDE , nesporně vyvolá několik infarktů sluníčkářů, kteří tradičně označují Čechy jako rasisty, xenofoby a islamofoby. Pokud jsou tedy Češi islamofobové, co jsou podle průzkumu agentury YouGov Britové?

Výzkum se realizoval tak, že Londýňanům kladli stejné otázky jako těsně po islamistickém teroristickém útoku před deseti lety. Dnešní výsledky velmi výrazně přitvrdily stran netolerance k islámu. Padesát šest procent - nadpoloviční většina - věří, že islám je "hlavní" nebo "nějakou" hrozbou pro Západ, pro náš liberálně demokratický svět. Těsně po útocích si to myslelo pouhých šestačtyřicet procent respondentů. Dále sedmadvacet procent respondentů uvedlo, že spatřují v islámu "hlavní hrozbu" pro západní liberální demokracii. Před deseti lety takto odpovědělo jen devatenáct procent lidí. Patnáct procent Britů souhlasí s výrokem, "velká část britských muslimů necítí žádnou loajalitu k této zemi", a také s výrokem "jsou připraveni omlouvat nebo dokonce provádět teroristické činy".

Takže antiislamistické nálady a strach z (především) muslimských přistěhovalců není nějaká česká specialita, ale stav, který začíná zachvacovat celou Evropu.