Řecké NE v referendu neznamená ANO smysluplnému řešení. EU u toho léta selhává

Řecké NE v referendu neznamená ANO smysluplnému řešení. EU u toho léta selhává Zdroj: ČTK

Řecké NE v referendu neznamená ANO smysluplnému řešení. EU u toho léta selhává

Řekové řekli v nedělním referendu velmi jasné ne dohodě se svými věřiteli. Žádné skutečné řešení problému to ale nepředstavuje. Situace zůstane i nadále nejasná a Řecko se bude ještě mnoho let potácet v problémech.

Referendum je pouze jakýmsi politickým vzkazem – jak pro řecké voliče, tak pro Evropu. Co se ale stane s rozloženou a zneklidněnou zemí, nadále nevíme.

Pokud nakonec dojde k dohodě s věřiteli, ekonomická, finanční a sociální situace Řecka zůstane špatná, až katastrofální.

Když nastane takzvaný "Grexit", tedy odchod z eurozóny, bude pro Řeky situace podobně složitá.

Tak, či onak, ocitne se levicová aténská vláda pod obrovským tlakem.

V nejtěžší situaci jsou řecké banky (minulý týden byly dokonce zavřené), které se bez další evropské finanční pomoci neobejdou. Banky jsou v ohrožení, a pokud by zkrachovaly, není jasné, co se stane s penězi střadatelů. A to by mohlo vést k pádu vlády, která teď tak mohutně slaví vítězství v referendu.

Přes všechny chmurné předpovědi, je ale stále jasnější, že i obrovskou řeckou krizi nakonec společná měna euro v nejbližších letech přežije (třeba i bez Řecka či dalších zemí).

Na druhou stranu je také v souvislosti s Řeckem a při pohledu na (ne)řešení imigračního problému zřejmé, že Evropská unie není ani tak jednotná, a ani tak pevná, jak se tvrdilo ještě před několika lety. Nemusí se vyvíjet podle představ Bruselu a většiny Evropského parlamentu k hlubší integraci, ale může se vydat (bez rozpadu) po několika různých cestách.

Jak vidíme na Řecku, to, co bylo před lety v EU nepředstavitelné, se právě děje. Spíše se musíme ptát, jaké další pohromy se na nás hrnou a jak si s nimi Unie dokáže poradit. Moc důvěry si totiž při řešení řecké krize nezískala. Dokonce opakovaně selhávala.