Nicholas Winton

Nicholas Winton Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Pohlreich proti Wintonovi

Lidové noviny předvedly, že jsou opravdu demokratickým mediem oslovujícím lid. K diskusi o možném přejmenování hlavního pražského nádraží na Wintonovo oslovili osobnost více než povolanou. Kuchaře.

Po úmrtí sira Wintona se rozproudila vcelku sympatická debata, jak památku tohoto výjimečného muže uctít. Největší pozornost vzbudil návrh přejmenovat po zachránci stovek židovských dětí pražský Hlavák. Jde o závažný etický problém - máme v minulosti naší země zoufale málo hrdinů, a když už se výjimečně někdo takový objeví, je potřeba zapracovat, aby jeho památka neupadla v zapomnění.

Lidové noviny oslovily celou řadu nejrůznějších osobností veřejného života. Poslance, ministry, koalici i opozici. Jedním z oslovených expertů byl i pan Zdeněk Pohlreich, šéfkuchař: „Je to směšné...To je zase hovadina! Copak na tom záleží?“ odpověděl listu.

Věc má dva aspekty. První z nich je, že intelektuální obzor pan Polreicha, jak svým názorem projevil, končí nekde mezi vařečkou a pánví. Pojmenovat něco po člověku, který zachránil několik stovek dětských životů, není ani směšné, ani to není hovadina. Spíše mám pocit, že za „hovadinu“ může iniciativu k uctění Wintonovy památky nazvat jen hovado.

Druhým aspektem je, že už i Lidové noviny, které se snaží tvářit jako solidní, bulvarizují svůj obsah do neprostého debilna. Velmi respektuji pana Polreicha v disciplinách, jako je krájení cibule, strouhání mrkve a smažení na pánvi. Jako autoritu na etické otázky jej však respektovat nehodlám, a nemyslím si, že by jej jeho um dobře vařit kvalifikoval na vynášení jakýchkoliv morálních soudů.

Něco podobného jistě musí tušit i v Lidových novinách - snad i tam zaslechli, že k etickým otázkám se mají vyjadřovat spíše filosofové a duchovní než šéfkuchaři. Ale neva - Polreich byl hodně v televizi, takže se stal pro redakci Lidovek morální autoritou. Je to milé a následováníhodné. Proto prosím redakci Lidovek, aby příště, až budou potřebovat vyjádření z lidu, oslovili společnici Reginu z reality show. To teprve bude kompetentní názor! Byla v televizi víc jak Polreich, a ještě tam předváděla erotické tance!