Chtějí ženy do politiky? Tak ať tam jdou! Nikdo jim v tom nebrání, kvóty jsou nesmyslné

Chtějí ženy do politiky? Tak ať tam jdou! Nikdo jim v tom nebrání, kvóty jsou nesmyslné Zdroj: profimedia.cz

Chtějí ženy do politiky? Tak ať tam jdou! Nikdo jim v tom nebrání, kvóty jsou nesmyslné

Skutečně si někdo vážně myslí, že ženy se nemohou prosadit v české politice? Že jim v tom vědomě brání muži? Není to prostě tak, že dámy prostě nemají ve větším množství zájem o podobnou práci? Nebylo by to nic divného. Preference žen jsou často zcela jiné, je to přirozené. Pokud tedy ještě pořád uznáváme, že máme různá pohlaví.


Je proto dobře, že ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier neuspěl včera ve vládě s návrhem volebního zákona, který měl zvýšit zastoupení žen na kandidátkách pro sněmovní a krajské volby alespoň na 40 procent.

Pro ČSSD, která něco podobného nejvíce prosazuje, to ale nemusí být žádný problém. Jednoduše na své vlastní kandidátky nasadí žen, kolik bude chtít. Nic jí v tom nebrání a současně ji nikdo nic nenařizuje. Tak by to mělo být. Každá politická strana se může rozhodnout sama.

Vzdychání, že v české politice je málo žen, je sice pochopitelné, ale pokud mají ženy skutečně o něco podobného zvýšený zájem, měly by v tom něco dělat především samy. V tom je nikdo neomezuje. V době, kdy zájem občanů se v případě politiky zužuje pouze na občasné hlasování ve volbách, by napadlo jen hlupáka, že by ženy v politice odmítal.

Problém je ale zjevně jinde – ze strany žen není o tuto práci až takový zájem. Důvody jsou nejrůznější a kvóty by preference žen nezměnily.

Ženy by také mohly vyzvednout z kandidátek své kolegyně před muže. To mechanismus hlasování umožňuje a ženy tvoří polovinu voličstva. Jenže ani to se neděje. Není totiž důvod.

Jistě by bylo zajímavé po samých mužích vidět například na Pražském hradě inteligentní a elegantní ženu. Nic jednoduššího! Strany, různé organizace i jednotlivci mohou začít hledat. Prezidentské volby budou v roce 2018, času máme tedy dost.

Jenže daleko lepší je přirozený výběr, kvóty jsou nesmyslné. Šanci má každý, bez ohledu na pohlaví. I když v ČSSD si to pořád nechtějí připustit.