Češi se do ciziny moc nestěhují. Loni to bylo 31 tisíc lidí, přiliv cizinců byl ještě menší

Češi se do ciziny moc nestěhují. Loni to bylo 31 tisíc lidí, přiliv cizinců byl ještě menší Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Připravte si pasy, Schengen končí!

Saské a bavorské úřady uzavřely přes summitem G8 hranice s Českem a Rakouskem a vrátily se k hraničním kontrolám. Výsledek je tak šokující, že se můžeme s Evropou bez hranic rozžehnat.

Když vstupovala Česká republika do Evropské unie, pouštěl jsem si písničku Europe Endless od Kraftwerk. Byl to pro mne, dítě komunismu vyrostlé za ostnatým drátem, obrovský svátek. Mít možnost sednout ve Vídni do vlaku a projet celou Evropu, aniž by člověka otravovali kromě průvodčího nějací úředníci, mi přišlo jako zázrak.

Po jedenácti letech toho zázraku si musíme přiznat, že o Evropě bez hranic budeme muset už jen vypravovat dětem v pohádkách. Přestože společná Evropa byla nejpokročilejší civilizační projekt posledních dekád, nyní se s ní už musíme pomalu loučit. Nepřipravili jsme se o tuto vymoženost sami - jde o jeden z dopadů imigrační vlny z islámského světa, která se na nás žene.

Před summitem G8 Němci z obav před militantními anarchisty zase začali na hranicích s Českem a Rakouskem kontrolovat všechny. Kromě dvou set dealerů, kteří vezli drogy, němečtí policisté zadrželi čtrnáct tisíc ilegálních uprchlíků. To je tisícovka denně jen přes české a rakouské území. Sasko a Bavorsko, kterých se to samozřejmě týká nejvíc, okamžitě navrhly plošné obnovení pohraničních kontrol. Přestože jde o faktický konec Schengenu, největší evropské civilizační vymoženosti, nemůže se jim nikdo divit.

Islámská imigrace nás neohrožuje jen přímo, tím, že nás imigranti budou vyjídat. Ona nás ohrožuje také tím, že v boji proti jejím negativním projevům budeme muset my sami omezit výsostně evropské svobody pro nás samotné. Schengen je první, ale ono bude hůř.