Střelba v kostele v americkém Charlestonu si vyžádala devět obětí

Střelba v kostele v americkém Charlestonu si vyžádala devět obětí Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Útok na černošský kostel v Jižní Karolině byl aktem terorismu! Jen se o tom tak nemluví

Žijeme ve světě zaběhnutých klišé, kterým podřizujeme vidění reality. Tento týden došlo v americké Jižní Karolíně k teroristickému útoku na černošský kostel. Akorát si toho, že se jednalo o čistý terorismus, nikdo nevšiml, protože útočník nebyl muslim, ale uvědomělý bílý árijec.

Zvykli jsme si na frázi „islámský terorismus“, a když někde nějaký muslimský extremista pozabíjí nějaké nevinné lidi, tak se samozřejmostí říkáme, že šlo o terorismus. Věci jsou na svých místech - oběti byli nevinní civilisté a vrah byl muslim, takže je vše tak, jak se to obvykle popisuje. Když je to o maličko jinak, když jsou hlavní postavy tragedie jiné, propadáme dezorientaci a zjevný terorismus nevidíme. Ten ale nespočívá jen v tom, že by někoho zabíjeli muslimové. Podstata teroristického útoku spočívá v tom, že z nenávisti či k dosažení nějakých cílů někdo vraždí nevinné, nezúčastněné lidi. A přesně to se stalo v Jižní Karolíně v černošském kostele.

Je pravda, že muslimský terorismus, kdy jsou vražděni lidé proto, že jsou nemuslimové, či dokonce jen muslimové jiného směru, je nejčastější. Proto jsme zvyklí říkat útoku teroristický jen tehdy, když se ho dopustí muslim. To je ale úplný nesmysl.

Arijští teroristé zabili jen kvůli tomu, že jiní lidé nebyli dostatečně árijští a za bílou rasu bojující, mnoho nevinných. Podobně jako islámští teroristé.

Nejznámější je Timothy James McVeigh popravený 11. června 2001 zabil v Oklahoma City 168 lidí. Byl to bojovník za bílou rasu a proti federální vládě. Anders Behring Breivik povraždil v roce 2011 celkem 77 lidí v Norsku. A pro pořádek je potřeba dodat, že existuje i židovský ultraortodoxní terorismus. Baruch Kappel Goldstein 25. února 1994 v hebronské Jeskyni proroků zabil v mešitě 29 muslimů. Kvůli tomu, že byli muslimové.

Poslední vraždění v Jižní Karolíně bylo proto neoddiskutovatelně aktem terorismu, dalším ze série útoků bojovníků za bílou, árijskou rasu. Byl to teroristický útok, protože při něm umírali nevinní lidé střelbou trestaní za svou barvu pleti. A proti árijskému terorismu je třeba postupovat stejně razantně jako proti terorismu islámskému.

Přestože jsem zásadní odpůrcem trestu smrti, toho mládence, co vystřílel v Jižní Karolíne kostel, by měl čekat stejný osud, jako arcilotra Usámu bin Ládina.