Dylann Roof

Dylann Roof Zdroj: Facebook

VILIAM BUCHERT: Úchylný rasistický běloch zastřelil černochy. Politická korektnost okamžitě vzala za své

Platí politická korektnost, kterou se ohání většina demokratického světa, pro všechny? Nebo jen když se to hodí? Na několika posledních případech z Ameriky je vidět, že ne všem se měří stejným metrem.

Média po celém světě (včetně českých) ve čtvrtek psala, že v černošském kostele Charlestonu v americkém státě Jižní Karolína zastřelil jedenadvacetiletý běloch devět lidí. Policie pak zatkla bělocha Dylanna Roofa, který je podle všeho rasista a měl odporný čin spáchat. Na celém případu je ale nejpodstatnější fakt, že nějaký zloduch zabil bezdůvodně tolik nevinných lidí. Pro média a část veřejnosti je ale důležitější jeho rasa.

V USA se přitom už nějakou dobu vede vášnivá diskuse, že policisté-běloši střílejí více po černoších. A že je to důkaz rasismu. Konají se k tomu demonstrace a nepokoje se pravidelně objevují v mnoha amerických městech. Žádné důkazy o tom, že by se ale jednalo v těchto případech o rasismus, neexistují. Tedy nikdo je nedokázal najít – ani policie, ani justice, ani jiné úřady. Ovšem zlý pocit, že to tak může být, přetrvává.

Debaty se vedou také o tom, že rasista může být v podstatě jenom běloch. Tato myšlenka vznikla kdysi dávno, ještě v dobách, kdy mnoho bílých skutečně trpělo nesmyslnými a nepravdivými předsudky k lidem jiné pleti. Ale dnes? Žádné hodnověrné důkazy, že v Americe či Evropě přetrvává rozsáhlý rasismus, neexistují. Opak je pravdou – většina lidí je ve srovnání s minulostí daleko, daleko tolerantnější. Jistě, pitomci jako je Dylann Roof, se najdou všude, ale že by to byl největší problém, který trápí vyspělý svět, je málo pravděpodobné. Daleko vážnější jsou otázky sociální, ekonomické a bezpečnostní.

Méně se přitom hovoří o tom, že část černošské populace v USA je pořád sociálně slabá, a proto někdy daleko náchylnější k nějaké trestné činnosti. Daleko více je také černošských a hispánských zločineckých gangů než gangů bílých zloduchů. Je to pak třeba vůči Hispáncům, kterých dnes žije ve Spojených státech daleko více než černochů, také rasismus?

Hodit na jakoukoli rasu, náboženství, menšinu či kohokoli jiného hříchy jednotlivců je jednoduché, protože se tím hned najde řešení a vysvětlení. Proto podle českých rasistů mnohé zlé věci dělají především Romové, přestože všichni víme, že to prokazatelně není pravda. Ano, část z nich se chová nepřijatelně, ale hodnotit podle rasy nelze celou komunitu. To je nepřijatelné a hloupé. Každý člověk je jiná osobnost a musíme ho brát jako individualitu.

Takže místo toho, že jsme museli číst, že „v černošském kostele vraždil běloch“, by bylo správnější napsat, že „odporný vrah zabil devět nevinných lidí“. K tomu ani nepotřebujeme školení z politické korektnosti, to by mělo být jen konstatování faktu. Místo toho ale čekejme další rasové bouře.