Raif Badawi

Raif Badawi Zdroj: wikipedia.org

JIŘÍ X. DOLEŽAL: 1000 ran bičem pro bloggera aneb Pussy Riot po arabsku. A Česko i Evropa mlčí

Dokážeme se ozvat, když se jako smyslů zbavená chová nějaká vláda blízkého kulturního okruhu. Pokud se zvěrstva dějí v Arábii, jako by nás nezajímala. Veřejnost i politiky. A to přesto, že se dějí v zemi našeho údajného strategického spojence.

Když měly jít ruské Pussy Riot za čin, který zasluhoval deset hodin veřejně prospěšných prací na údržbě pravoslavných kostelů, sedět, mohl se civilizovaný svět zbláznit. Ty holky neudělaly nic zločinného, možná trošku výtržnost, přestupek, ale rozhodně nespáchaly žádné zlo. Proto jsme se celkem pochopitelně a správně hlasitě ohradili proti jejich věznění. Občané podpisovými akcemi, media desítkami a stovkami komentářů a politici tlakem na Putina.

Nyní se ještě mnohem zavrženíhodnější bezpráví koná jinde. V arabském světě (pro který máme vždy schovaný dostatek pardonů) a v zemi našeho spojence - Saúdské Arábie. Ten zločin se nazývá bičování a věznění saudského bloggera Raifa Badawiho.

Ten byl odsouzen za provozování liberálního blogu na internetu - to je v Saúdské Arábii zločin. Dostal deset let vězení, několikamilionovou pokutu a tisíc ran bičem. Bičován měl být celkem dvacetkrát, v pátek odpoledne, po velkých modlitbách.

Po první sérii padesáti ran bylo bičování s ohledem na jeho zdravotní stav (ale spíš kvůli mezinárodnímu tlaku) odloženo o jedenáct týdnů. Tuto neděli, 7. června, však saúdskoarabský Nejvyšší soud rozsudek znovu potvrdil, a bloggera čeká ještě deset let v kriminálu a devět set padesát ran bičem.

Chápu, že Saúdská Arábie je náš spojenec v boji proti Islámskému státu. Chápu, že tím, že těží ropu jako vzteklá, udržuje její nízké ceny, což dostává do kolen stále agresivnější Rusko. To ale nejsou argumenty ve prospěch názoru, že bychom se proti bestiálním praktikám tamního režimu a justice neměli ozvat. Jak samotní občané, tak vláda. Bezpráví, které se děje Raifu Badawimu, je stokrát horší než to, co se dělo Pussy Riot.

Občané mají možnost podepsat petici proti bičování, kterou pořádá Amnesty International zde.

V petici je k dnešnímu dni už víc jak milion podpisů. Co by však měli dělat politici? No přece to samé, co dělali v případě Pussy Riot. Posílat diplomatické nóty, protesty, předvolávat si saúdské velvyslance a protestovat a všechny ty aktivity, kterými naše politická scéna jen hýřila v kauze ruských punkerek.

Lidská práva jsou přece nedělitelná, a je nepřijatelné i to, aby je pošlapával náš spojenec ve válce proti džihádistům. Nebo je česká i evropská politická scéna tak podělaná ze Saúdské Arábie jako obchodního partnera, že nechá bestiální týrání bloggera jen tak, protože ho mučí náš obchodní partner?