Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: ČSSD se najednou zamilovala do žen. Jenže strana je ve skutečnosti naprosto ignoruje

Odvolání exhibicionistického ministra školství Marcela Chládka bylo jedním z těch lepších kroků premiéra Bohuslava Sobotky. Jenže genderové třeštění, které kolem toho ČSSD rozpoutala, hraničí s hysterií. Socialisté se rozhodli, že za každou cenu přijde rezort řídit žena. Ne, že by nebylo potřeba více schopných a inteligentních žen v české politice, jenže vybírat se má podle schopností a ne podle pohlaví. Přitom samotná sociální demokracie je příkladem toho, jak něžné (může se to ještě vůbec napsat?) pohlaví zcela ignoruje.

Když se podíváte na webovou stránku vládnoucí ČSSD, tak se to tam v posledních dnech doslova hemží zmínkami o rovnosti pohlaví a potřebě dostat do politiky a na různé funkce více žen. Podle všeho se z toho stal jeden z možných budoucích volebních taháků strany.

Jaká je ale realita? Pro sociální demokracii naprosto tristní.

Klub ČSSD v Poslanecké sněmovně, který vznikl po volbách v říjnu 2013, má 50 členů. Z toho je – 7 žen… Předsedou klubu je Roman Sklenák.

V senátorském klubu sociální demokracie najdeme 33 lidí. Z toho je 5 žen. Předsedou Senátu je Milan Štěch (ČSSD), místopředsedy také jeho straničtí kolegové Ivo Bárek a Zdeněk Škromach. Předsedou senátorského klubu pak Petr Vícha. Nějak se tam žádná žena socialistům také nevešla.

A že to skutečně ČSSD myslí se ženami „vážně“ dokládají i orgány socialistů (přitom poslední sjezd ČSSD se uskutečnil nedávno, v polovině března 2015). V politickém grémiu jsou dnes 2 (slovy dvě!) ženy: Lenka Teska Arnoštová a Michaela Marksová Tominová. Grémium má 15 členů.

Sociální demokracie má také 11 hejtmanů. Ne, hádat nemusíte, není mezi nimi jediná žena.

V Evropském parlamentu zastupují ČSSD 4 poslanci, z toho jediná žena – Olga Sehnalová.

Dále tato vládnoucí strana uvádí, že má 9 odborných mluvčích na nejrůznější záležitosti potřebné k výkonu moci. Zastoupení žen je opět „obrovské“. Jedna žena z devíti mluvčích – Alena Gajdůšková.

Jak je vidět, řeči se vedou, jenže voda teče v ČSSD úplně jinam.

A to nemusíme ani rozebírat to, že do funkcí by se mělo zásadně vybírat podle schopností jednotlivého člověka, ne je udělovat podle pohlaví.