Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Marihuana není problém, zato každý pátý Čech je alkoholik

Česká televize věnovala část svého pořadu Události, komentáře marihuaně. Rád jsem si to poslechl - ale měli raději mluvit o chlastu. To je náš národní mor, na ten umíráme, a tomu propadají dnes až neuvěřitelně mladé děti.

U příležitosti vydání výroční zprávy Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost věnovala ČT večerní zpravodajskou relaci, přesněji její část, hulení. Hovořilo se o tom, jak je hrozné, že hodně mladých Čechů má zkušenost s marihuanou, že v dorostenecké soutěži jsme dokonce v této disciplíně na prvním místě. Hosty byli Roland Simon z Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost a ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. Evropský expert říkal, že ty mladí fakt hulej, a dopravní policista, že ty mladý fakt zkouřený řídí.

Ale taky k tomu odvysílali vyjádření Viktora Mravčíka, šéfa Národního monitorovacího úřadu pro drogy, který říkal, že alarmující množina šestnáctiletých se pravidelně opíjí. Podle uvedených dávek piv nebo panáků se pravidelně opíjí našrot.

Pak k té debatě o hulení veřejnoprávní televize promítla statistická čísla, a to hned dvou typů. První - počet denních pijáků (dva miliony) a denních huličů (dvě stě tisíc). Pak probíhaly údaje o dopravních nehodách. Řidiči pod vlivem alkoholu zaviní dvacetkrát více dopravních nehod než řidiči pod vlivem drog. Při nehodách zaviněných opilými řidiči zahyne desetkrát víc lidí než při nehodách s řidiči zfetovanými. Jenže v televizi se pořád řeší tráva...

Pokud z deseti milionů obyvatel republiky dva miliony Čechů denně pijí, máme tu dva miliony alkoholiků. A televize veřejné služby řeší, že si desetkrát méně lidé denně balí jointy. Podle všech kriterií je to diskriminace. Ovšem diskriminace feťáků, takže se nás nikdo nezastane.