Tajní

Tajní Zdroj: Marek Douša

RADEK BAJGAR: Tajní

Bůh je vševědoucí a vševidoucí. Zná každou naši myšlenku i úmysl, o činu nemluvě. Tuto abstraktní ideu se nám technologicky a organizačně podařilo dotáhnout do praxe. Někdo cizí v každém okamžiku ví, kam a kudy jdeme, s kým, za kým. Ví, co si píšeme, co si říkáme, osobně i po telefonu, v reálném čase i zpětně. Co čteme, kupujeme, sledujeme, na co klikáme, co si myslíme, co chceme. Pochopitelně též, co jíme, co nás bolí, čím to léčíme a zdali pilulka, nebo čípek.

Počítače, mobily, platební systémy, kamery všude, elektronických stop nekonečně. Odposlechy. Kolik? Asi hodně – ke každé zajímavější cause se odposlechů vždy našlo tolik, že si noviny i divadla mohly vybírat. Chybí už jen čtení signálů rovnou z mozku – Google na tom už jistě pracuje společně s nějakým výrobcem čepic.

Je toho víc a víc a postupně to přechází na vyšší hladinu: Všechno se dá spojit se vším, matematické algoritmy to vyhodnotí, spárují, propojí. Obrany není, vědět budou všechno. Všechno! Brzy poznáme, zač je toho loket.

Slouží to byznysu i moci. Firmy za to platí, zpravodajským službám to platíme my. Použít to mohou, jak chtějí, jsou tajné. Kontroluje je někdo? Kdo? Ti, na které mají informace? Těžko. Zneužívají toho? Jak moc? Občas? V polovině případů? Ve všech? Nevíme, málokdy se na něco přijde. A když už se na to jednou přijde, potrestají je? Ne. Proč? Nevíme. Je to tajné.

Je trestné něco po zpravodajských službách chtít? Můžu se jich já nebo vy zeptat, kolik má soused peněz a s kým spí? Co by ne, můžu. Pošlou mě do háje, aspoň doufám. Spletl jste se, Phil Marlowe sídlí o dům dál. Jedna manipulativní nešťastnice v postavení úřednice jim taky nařizovala. Má být potrestána? Myslím, že ne. Chybných nápadů všichni produkujeme spoustu. Měli ji poslat k čertu, na shledanou. Neposlali, porušili ­pravidla.

Koho ještě neposlali? Komu všemu slouží? Informace rovná se moc. Komu ji platíme? Nevíme, je to tajné. Proč je ta soudkyně osvobodila? Vědí na ni něco? Možná ano. Nevím. Ví Petr Nečas něco na ty, kteří teď řídí tu soudkyni? Taky přece na stůl dostával tajné informace na jiné lidi. Jako jiní ústavní činitelé. Je náhoda, že ty nejpodezřelejší causy se většinou odehrávaly kolem těch, kdo dostávají výstupy zpravodajců? Je to přirozené: Potřebují vědět – co všechno se na ně už ví. Oni, a poradci, kteří je pásli.

Temnota a tma. Platíme divné lidi, kteří dělají divné věci. Víme jistě, že porušili pravidla, jež mají zneužívání aspoň teoreticky bránit. Potrestáni nebyli. V tomto státě si zatím neumíme poradit ani s erárem, který tajný není. O tom tajném mám ty nejhorší představy. Jak budou technologie mocnější, bude jen hůř. Kdybychom v té době žádné bezpečnostní služby neměli, cítil bych se mnohem bezpečněji.

Reflex 23Reflex 23|ReflexText je také publikován v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 4. dubna 2015.