Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Prezident Zeman směřuje k další potupě a pořád to nepochopil

Na Hradě se má ve čtvrtek uskutečnit schůzka, na níž se bude řešit otázka tří kandidátů na profesuru, jejichž dekrety prezident Miloš Zeman odmítl podepsat. Příjde ministr školství Marcel Chládek  a nejvyšší představitelé obou dotčených vysokých škol, rektor Univerzity Karlovy v Praze Tomáš Zima a rektorka Vysoké školy ekonomické v Praze Hana Machková. Prezident už se nechal slyšet, že svůj postoj nezmění a dekrety nepodepíše.

Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z UK a Jana Eichlera navrženého VŠE prezident odmítá jmenovat kvůli údajným problémům z minulosti. Ministerstvo školství i akademická obec ale trvají na tom, že všichni splnili veškeré zákonné podmínky pro získání profesorského titulu. Zeman by měl rektorovi a rektorce osobně objasnit důvody, které ho k nejmenování těchto kandidátů vedly.

Je potřeba odlišit od sebe několik věcí. Jednou je, zda má prezident právo navrhnuté profesory nejmenovat. Podle odborníků na ústavní právo nemůže. Jeho role je pouze ceremoniální. Vykřikovat, jak to dělají různí zemanovci, že prezident není stroj na podpisy, je nesmysl. Někdy je, někdy není. V tomto případě je. Když jde třeba o vetování zákonů, je to něco jiného, ale tady prostě musí. Zemanovo nabubřelé ego ale nesnese pomyšlení, že by se o něm chvíli nepsalo a o něčem by nerozhodoval. Zaman samozřemě tuto při prohraje, jako ostatně zatím prohrál všechno. Jediné, co úplně neprohrál, je přízeň Česka, tedy lidí se základním vzděláním z venkova a z Moravy, kteří se nezatěžují fakty a tohoto politického zombíka udržují stále na oběžné dráze. (Omluva všem inteligentním přátelům z Moravy, kteří mají někdy více zdravého rozumu, než my ve středu světa.)

Pokud jde o škraloupy z minulosti, Zemanovi zřejmě vypadává i krátkodobá paměť. Celá jeho kariéra závisela na Miroslavu Šloufovi, který z něj udělal premiéra i prezidenta, aby byl následně odvrhnut, asi proto, že ohledně ruského byznysu je menší ryba. Pak tu máme jeho mluvčího, novináře komunistických Haló novin Ovčáčka, komunistického podplukovníka Zbytka, co chtěl poslat na protestující v roce 1989 tanky, jednatele LUKOIL Aviation Czech Nejedlého, který stále tají, co dělal celé roky v Rusku.

Tak tohle je prezident, kterého stále podporuje Česko. Otázka je, proč tím pořád mají trpět normální lidé.