Vydá Řecko místo bankovek „státovky“? Krach může přijít v červnu

Vydá Řecko místo bankovek „státovky“? Krach může přijít v červnu Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Vydá Řecko místo bankovek „státovky“? Krach může přijít v červnu

O možnosti vydání „státovek“ v Řecku spekuluje britský týdeník The Economist. Řecko totiž zřejmě nedokáže splatit červnovou splátku dluhu Mezinárodnímu měnovému fondu. Pak by mohla vláda i výplaty státních zaměstnanců vyplácet ve směnkách. Bude ale o ně vůbec někdo stát?


V červnu by řecká vláda měla splatit Mezinárodnímu měnovému fondu 1,5 miliardy eur (44 miliard korun). Již 5. června má vláda splatit 300 milionů, tyto peníze ale nemá. Agentura ČTK cituje mluvčího vládní strany Syriza, podle kterého dá vláda přednost výplatě penzí před splacením dluhu.

Řecké vládě ale budou chybět peníze i na platy a důchody. Svoje vlastní peníze Řecko jako člen eurozóny tisknout nemůže a týdeník Economist proto přichází s myšlenkou, že by vláda mohla začít vydávat „státovky“ nebo speciální směnky a v nich vyplácet platy a důchody. Kdyby aténská vláda přijímala v takových směnkách platby daní, mohly by se takové „papírky“ začít obchodovat a někteří obchodníci by je mohly začít přijímat jako platidlo.

Economist ale považuje vydání takových nouzových směnek za trik a za krátkodobé řešení. „Syriza tak může získat jen čas pár měsíců“.

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen k tomu pro Reflex.cz říká: „Po čtyřech měsících bezvýsledných jednání je zřejmé jedno. Řecko nechce opustit eurozónu a Brusel zase nechce, aby ji opustilo, narušilo by to celý stávající koncept evropské integrace, s nímž spojily své kariéry tisíce euroúředníků a europolitiků. Zároveň ale Brusel nechce Řecku dál půjčovat, když ty peníze končí v černé díře tamní rozvrácené ekonomiky. Řekové dále nejsou s to snášet úsporná opatření, na rozdíl třeba od Estonců, protože na něco takového nejsou zvyklí. Nikoli kvůli své povaze, ale kvůli čtyřiceti let trvajícímu vládnutí rozhazovačných vlád. Výsledkem je pat, lepení záplat, sliby, které zůstávají neplněny, a návrhy opatření, která jen kupují čas, aniž by ovšem patovou situaci fundamentálně řešila. Směnky patří mezi taková opatření.“

Řecku by pomohlo mít svoji vlastní měnu. Státovky jsou jen trik jak předstírat, že je země stále v euru, ačkoliv bude reálně tisknout svoje vlastní oběživo. Až v zemi začnou obíhat nové papírky s nápisem například „poukázka na 100 eur“, uvidíme, jaká je jejich pravá hodnota. Nakonec nezbyde, než přiznat barvu a vyhlásit konec eura v Řecku.