Česká republika má přijmout necelých šest set uprchlíků.  Je to moc?

Česká republika má přijmout necelých šest set uprchlíků. Je to moc? Zdroj: Profimedia.cz

Otázka imigrantů a bláznivé zvyšování minimální mzdy českou vládou

EU nám nejspíš přidělí uprchlíky z Afriky. Někteří možná budou v uprchlických táborech, jiní třeba budou moci hledat práci. Když ale zvýšíme minimální mzdu, ztížíme jim tím možnost pracovat. Jestli chce vláda podnítit nenávist vůči imigrantům, kteří nebudou moci pracovat, pak ať zvyšuje minimální mzdu. Jenže by se pak neměla divit, až to vyvolá neklid.

Minimální mzda v České republice je nyní stanovena státem na 9200 korun měsíčně a vláda ji chce zvyšovat i v dalších letech. Nyní jedná v rámci "tripartity" s odboráři o tom, jestli poroste o 500, o 1000 nebo dokonce o 1500 korun ročně. V roce 2020 tak může minimální mzda být klidně 14 tisíc korun. A to je ve spojitosti s chystaným přerozdělením imigrantů smrtící koktejl. Nekvalifikovaní přistěhovalci bez znalosti naší řeči nikdy za takovou cenu nenajdou práci.

Evropská komise minulý týden oznámila plán na přerozdělení uprchlíků do členských zemí. Na Českou republiku má vyjít 525 osob z uprchlíků, kteří jsou dosud v Africe a na Blízkém Východě plus 2,98 procenta žadatelů o azyl, kteří už v Evropské unii jsou. O návrhu bude hlasovat Rada ministrů, ve které má Česká republika váhu dvouprocentního hlasu a může tak být přehlasována i v případě, že bude proti takovému postupu.

Pokud k nám přistěhovalci z muslimských zemí budou přerozděleni, budou mít vůbec šanci uplatnit se na trhu práce, nebo budou bez práce jen brát sociální pomoc od daňových poplatníků? Co může dělat člověk, který neumí jazyk a nemá maturitu? Mohl by dělat různé pomocné stavební nebo úklidové práce. Pokud ale bude minimální mzda 14 tisíc korun, což znamená pro firmy náklad přes 18 tisíc korun, takové lidi nikdy nikdo nezaměstná.

Tak nebuďme hloupí. Jestli si nechceme jen uškodit, zrušme minimální mzdu. Naše firmy budou moci díky nižším nákladům prodávat své služby a výrobky levněji, na čemž vydělají spotřebitelé.

Jinak skončí přistěhovalci v táborech na sociálních dávkách, což snad nikdo nechce. A budeme to my, kdo pak ponese vinu jednak za mizernou situaci uprchlíků bez práce a jednak za nenávist našich občanů vůči lidem, kteří budou žít ze sociálních dávek na úkor daňových poplatníků.