Vladimir Putin má novou sochu z umělé hmoty

Vladimir Putin má novou sochu z umělé hmoty Zdroj: Twitter, @Telegraph

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Velký gosudar, Vladimir Putin, má novou sochu z umělé hmoty...

Bizarní projevy kultu osobnosti Vladimíra Putina nabývají rozměrů, které snad neměly obdoby ani za diktátora Stalina. Nedaleko Petrohradu byla v neděli odhalena busta gosudara celé Rusi, která je odlitá z progresivního materiálu - syntetické pryskyřice...

Mít sochu z umělé hmoty je v podstatě povinností každého diktátora z béčkové veselohry. Alespoň v Evropě se však podobnému zvěčňování do podobné hmoty státníci vyhýbají. Přesněji řečeno – politici se zpravidla na našem kontinentu zaživa nesochají, a když jsou po smrti, jejich pozůstalí nedovolí, aby dědečkova socha byla vyrobena z plastu. Vladimír Putin nyní porušil obě v Evropě obvyklá pravidla. Ovšem jak se říká už dlouho – na Rusi je všechno možné.

Sedmnáctého května Putinovi, přestože je naživu, odhalili ruští kozáci bustu. A ta busta, přestože je míněna zcela vážně, jako výraz hluboké úcty, je opravdu z pryskyřice. Syntetické. Ze stejné hmoty, do které jsme si coby dítka za komunismu zalévali brouky do Dentakrylu.

List Něvské novosti, a po něm web lenta.ru pak zveřejnily pikantní detail ze života kozácké komunity leningradské oblasti – v sobotu 16. května byla socha odhalena na oslavě narozenin místního kozáckého vůdce. Podle atamana Andreje Poljakova z vděčnosti za Putinovu anexi Krymu. Poljakov tomu ovšem říká „návrat Krymu do vlasti“.

Autorem realistické sochy, kde je Putin prezentován ve stylu římských císařů v tóze, je Pavel Grešinikov. Původním záměrem autora bylo vybavit sochu odnímatelným vavřínovým věncem, tento koncept však kozáci nakonec odmítli. Jak budou všechna povolení hotova, hodlají bustu nechat odlít dvakrát větší, a z bronzu.

A já co se to dozvěděl, mám opravdu strach. Chlap, který si nechá odlívat svoje umělohmotné sochy, které ho zobrazují jako římského senátora, by snad byl kvůli své nesmrtelnosti ochoten rozpoutat i jadernou válku.