Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Babiš před volbami plácal, kolik uspoří a vybere, ale nesplnil nic. To naší ekonomice nepomůže

Před volbami na podzim 2013 šéf hnutí ANO Andrej Babiš sliboval, že zastaví plýtvání, rozkrádání a ušetří tak ročně 200 miliard korun. To se ale nestalo. Dnes zase říká, že se mu daří vybírat více peněz, než předchozím vládám. Jenže ani to není pravda.


Babiš nyní kličkuje, aby před svými nesmyslnými sliby unikl, ale ani to se mu nedaří. Už neříká, že ušetří na rozkrádání a plýtvání 200 miliard korun ročně. Teď říká, že když srovná výběr daní v roce 2014 a 2013, vybral na daních o 30 miliard korun více. A říká, že letos vybere o dalších 20 miliard víc a za rok o dalších 46 miliard víc.

Jenže daňové příjmy takto z roku na rok rostly i předchozím vládám (vyjma krizového roku 2009) a není to žádný zázrak. Je to tak všude na světě. Stačí, aby hrubý domácí produkt rostl o procento nebo aby míra inflace byla jedno procento a stát má automaticky na daních 20 miliard navíc. To ale není k chlubení. To je obvyklý vývoj, který se odehrává bez zásluhy ministra financí.

Ministr Babiš je tak zřejmě prvním ministrem financí, který se chlubí něčím, co se normálně děje samo. To by se mohla Špidlova vláda v roce 2005 chlubit, že vybrala o 70 miliard víc než o rok dříve, a Topolánkova vláda v roce 2008, že vybrala dokonce o 113 miliard než o rok dříve.

Přitom Andreji Babišovi hrozí, že letos naopak vybere méně, než kolik plánuje v rozpočtu. Za první čtyři měsíce roku totiž za loňskem daňové příjmy pokulhávají, a místo aby vláda vybírala o 20 miliard více, jak plánuje, vybírá zatím o osm miliard méně než loni. Zato výdaje jsou vyšší až o 20 miliard než loni.

Kde je tedy ten zázrak se zastavením plýtvání a rozkrádání? Ministr Babiš v rozhovoru pro Hospodářské noviny přiznal: „Jenom jsem tak plácal na předvolebním mítinku, střílel jsem od boku.“

Takže nejde zastavit plýtvání a rozkrádání? Možná jde. To by ale vláda musela začít omezovat výdaje. Ty ale stále jenom rostou.