Nový stát Liberland má potíže se sousedy

Nový stát Liberland má potíže se sousedy Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Dokud to bude Jedlička s Liberlandem dělat takhle, nový T.G.M. nebo aspoň Arafat z něj nebude

Stalo se celkem to, co se dalo čekat. Chorvatská policie v sobotu večer zadržela Čecha Víta Jedličku při pokusu vstoupit na území samozvaného státu Liberland. Jedlička vyhlásil Liberland v polovině dubna na údajném "území nikoho" mezi Srbskem a Chorvatskem.

Podle ČTK deník Večernji list napsal, že spolu s Jedličkou policisté zadrželi také jeho tlumočníka Svena Sambunjaka. List uvedl, že Jedlička se s policisty nejdříve setkal v obci Zmajevac, která je od Liberlandu vzdálena asi tři kilometry. Čech hlídkujícím policistům sdělil, že se chystá legálně opustit hranice Evropské unie do Liberlandu. Ti ho asi po 30 minutách nechali jít. Po vstupu do Liberlandu byl zadržen a nyní je podle chorvatského deníku na stanici ve městě Beli Manastir.

Chorvatské i srbské úřady popírají tvrzení, že jde o území nikoho, o které nemá nikdo zájem. Ve skutečnosti jde o oblast, kterou si nárokují oba balkánské státy. Problém vyplynul z toho, že část hranice mezi nimi vytyčuje řeka Dunaj, která v tomto úseku změnila tok.

Dělá to blbě

Upřímně řečeno, jako recese a nástroj ke zviditelnění to není špatné. Problém jenom je, že vybrat si na místo státu, který má propagovat nějaké liberální svobody zrovna kus Balkánu je poněkud, mírně řečeno, nepřiměřené. Vysvětlovat se to dá jen tak, že návštěvy svého státu chce jeho vůdce a otec zakladatel spojit vždycky s dovolenou v Chorvatsku.

Pokusů založit si svůj stát bylo už pochopitelně víc. Skuteční odvážlivci si ale vybírají třeba opuštěné ropné plošiny na mezinárodním moři, kde se skutečně vyskytují, což znamená jisté reálné logistické úsilí. Nejznámější a nejstarší je knížectví Sealand, které má rozlohu 550 čtverečních metrů a leží v Severním moři deset kilometrů od pobřeží Anglie. Má asi dvě desítky obyvatel a je umístěn na stavbě, která čouhá z moře a vypadá jako ropná plošina. Mají tam svou měnu, malé letiště, známky, hymnu a vydávají víza. Založil ho v 60. letech bývalý voják Paddy Roy Bates. Původně měl úmysl založit si tam nezávislé rádio, aby unikl britským zákonům. Soud mu dal skutečně v roce 1968 za pravdu, že moc britských zákonů na něj nedosáhne. Ne snad, že by ho nějaký stát na světě uznal, ale takových je na planetě víc.

Smysl vzniku podobných zemí je celkem jasný. Sealand žije z prodeje suvenýrů. Kdyby Vít Jedlička uvažoval ekonomicky a ideologicky, možná by nějaký stát skutečně založil. Takhle z něj T.G.M., nebo aspoň Jásir Arafat, nikdy nebude.