Sovětští občané přijíždějí!

Sovětští občané přijíždějí! Zdroj: Martin Frouz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Sovětští občané přijíždějí!

Ne každý Rus je imperialistickou hrozbou. Ale mnoho a mnoho Rusů si myslí že Putin má pravdu, když lituje konce Sovětského svazu. A rozhodně to nejsou jen důchodci jako naši komunisté.

„Tyto záběry (viz. úvodní foto k článku) jsem pořídil 6.5.2015 na letišti v Istanbulu jednomu ruskému (nebo spíš sovětskému) cestujícímu. Hovořil čistou ruštinou, kterou sekýroval svou asi přítelkyni či ženu. Pas měl v tomto přebalu. Byl to mladík do třiceti let.“ říká známý fotograf Martin Frouz.

Ano - ten přebal pasu (ruského pasu), který mladý muž třímá v ruce, je zdoben znakem Svazu sovětských socialistických republik, SSSR, země, která nás po druhé světové válce osvobodila, a třiadvacet let nato okupovala. Země, jejíhož rozpadu lituje Vladimír Putin - muž, který kontroluje jaderný potenciál bývalého SSSR, ale za ropné peníze hodně dobře zmodernizovaný.

Putin není příčinou imperialistických ambicí Ruska. Putin je odpovědí na potřebu imperiálního Ruska, kterou pociťuje řada jeho prostých a Západu závidících občanů. Pokud zabijeme Putina, nezemře s ním ruský imperialismus. Ten je zakořeněn v hlavách desítek milionů ruských mužiků, kteří jsou lidmi středověku, vyžadující tvrdou ruku a Imperátora Dobyvatele.

Ten mladý muž na istambulském letišti nepamatuje SSSR. Mohlo mu být tak pět, když se „sojuz něrušimyj“ sesypal, a když mu bylo patnáct, zrovna se dostal k moci Putin se svými stále sílícími imperiálními ambicemi. Za léta Putinovy vlády zažili Rusové - kromě jeho imperialistických avantýr v Abcházii, jižní Osetii a Ukrajině - obrovský vzestup životní úrovně, zbohatli, a poprvé v dějinách v Rusku vznikla střední třída. Ta ale vznikala v situaci, kdy se vytvořil podmíněný reflex „ruský imperialismus = plná peněženka“. A ten podmíněný reflex má v Rusku bohužel hodně lidí.