Jiří Dienstbier

Jiří Dienstbier Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Pozor! Dienstbierova Agentura pro začleňování Romů bude stávkovat. Poznáme to?

Nejhorší potupa pro marxistu asi je, když mu úředníci vyhlásí stávku. To se teď děje ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi. Zaměstnanci Agentury pro sociální začleňování, kterou má Dienstbier jako ministr na starosti, chtějí vyhlásit autonomii.

Nebýt stávky, ani bychom netušili, že na úřadě vlády je zaměstnáno sedmdesát lidí v Agentuře pro sociální začleňování. Mají dokonce odbory a nechtějí, aby jejich úřad spadal pod ministra Jiřího Dienstbiera.

Odborářům podle ČTK vadí, že Dienstbier odvolal šéfa agentury a neshody se mají týkat také využívání evropských dotací na integraci Romů. Odboráři podle jejich vůdce Čápa požadují „autonomii“ a v pondělí zahájí stávku.

Jak se stávka projeví? Přestanou úředníci v pondělí Romy začleňovat? Spíš jen nezorganizují další seminář o sociálním vyloučení a Romové si toho ani nevšimnou.

V agentuře se rozděluje ročně asi 50 milionů korun, které jsou utráceny na všelijaké semináře, na kampaně, konzultace, monitoring a workshopy.

Úřad se původně jmenoval Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Pak byl přejmenován na Agenturu pro sociální začleňování. Agentura není samostatným úřadem, byla zřízena jen vládním rozhodnutím při Úřadu vlády a měla by zaniknout ke konci roku 2015.

Jestli zaměstnanci agentury začnou stávkovat, bylo by nejlepší úřad zrušit už nyní a nečekat na konec roku. A kdyby ministr Dienstbier přišel o podřízené zaměstnance, měl by se zrušit i úřad samotného ministra.

A zanikne-li agentura a její ministr, bude líp i Romům, k jejichž „zečleňování“ sotva přispěla. Samotná existence agentury totiž oprávněně vyvolává dojem, že vládní „romská politika“ je jen bojem o místa ve státní správě a o granty na studie a školení. Romům bez nich bude líp...