Andrej Babiš, zeman

Andrej Babiš, zeman Zdroj: ČTK

I Zeman má někdy pravdu (v případě odmítnutí profesorů). Ale proč to neuplatnil i u Babiše?

Miloš Zeman odmítl podepsat jmenovací dekrety trojice kandidátů na profesuru. Rektoři se bouří a hovoří o porušení akademických svobod. Jenže tentokráte se zdá, že prezident má pravdu. Má to ale jeden zásadní háček: To, co vyčítá některým kandidátům na profesory, v plné míře naplňují i kauzy kolem ministra financí Andreje Babiše. A v tomto případě Zeman se jmenováním naopak vůbec neváhal.

V případě Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy vedly k nepodepsání dekretu informace o jeho evidenci jako agenta Státní bezpečnosti. Příslušný svazek včetně vázacího aktu se prý zachoval. Ošťádal podle Hradu v 80. letech poskytl krycí adresu pro zasílání korespondence pro StB ze zahraničí.

Problematické bylo i působení Jana Eichlera z Vysoké školy ekonomické v československé komunistické armádě. Eichler podle prezidentových informací do roku 1979 působil v armádě jako propagandista a následně v letech 1979 až 1983 na rezidentuře tehdejší vojenské zpravodajské správy generálního štábu v Paříži jako její kmenový příslušník a v letech 1984 až 1989 pak v pozici hlavního ideologa hlavní politické správy.

Podle sdělení univerzit mají ale oba kandidáti na profesory čistá lustrační osvědčení. Jenže to v mnoha podobných případech tvrdilo hodně lidí, bylo to však pouze ohýbání reality. Prostě kdysi selhali, ale nechtějí to přiznat a s pomocí všech prostředků a možností se vyhýbají převzetí odpovědnosti. Naše zákony jim to umožňují.

Podobný je ale i případ bývalého člena (od roku 1980) zločinecké Komunistické strany Československa a důvěrníka Státní bezpečnosti s krycím jménem Bureš, který měl podepsat i vázací akt na agenta StB. Tím je ministr Andrej Babiš.

Jistě, z pohledu dotčených jsou to sporné případy a řeší je někdy i soudy. Jenže Miloš Zeman k nim nepřistupuje stejně. Někoho peskuje, od jiného přijímá koše plné pamlsků. A to je zásadní problém.

Prezident má podle všeho v případě nepodepsání dekretů profesorům pravdu, měl by ale všem měřit stejným metrem. Což nedělá.