Nigel Farage

Nigel Farage Zdroj: EPA

ANDREA HOLOPOVÁ: Britské volby zásadně ovlivní EU. Nabourá tradiční systém euroskeptická strana Nigela Farage?

Ve čtvrtek se ve Velké Británii po pěti letech konají volby do parlamentu. Pozici premiéra bude obhajovat vůdce konzervativců David Cameron. Jeho hlavním vyzyvatelem jsou samozřejmě labouristé. Síly obou hlavních rivalů jsou vyrovnané. Třetí nejsilnější stranou je podle průzkumů strana UKIP Nigela Farage. Dokáže zamíchat kartami na britské politické scéně? A ovlivní volby i chod Evropské unie?

Velká Británie je známá dlouholetým střídáním dvou hlavních stran – konzervativní a labouristické. Britskou konzervativní scénu ale začal narušovat vzestup Skotské národní strany a po minulých volbách musela vítězná Konzervativní strana přibrat do vlády koaličního partnera v podobě malé středové Liberálně-demokratické strany.

Nyní má ale podle průzkumů šance britský systém dominance dvou stran narušit strana UKIP, která je hlasitým odpůrcem členství Británie v Evropské unii.

Euroskeptická strana UKIP (celým názvem Strana za nezávislost Velké Británie) byla založena v roce 1993. Vede ji charismatický a někdy excentrický Nigel Farage, pod jehož vedením zvítězila před rokem ve volbách do Evropského parlamentu. Dokáže nyní uspět i ve volbách do Dolní sněmovny?

Podle průzkumů by UKIP volilo 12 procent voličů. Konzervativcům i labouritům se předpovídá každému kolem 33 procent hlasů. Ve Velké Británii se ale nevolí poměrným systémem jako u nás do Poslanecké sněmovny, ale jednokolovým většinovým („first past the post“) systémem, takže v každém volebním obvodu zvítězí jen jeden kandidát, a to ten, který má nejvíc hlasů. Je to jako by se v našich volbách do Senátu nekonalo druhé kolo a senátorem se automaticky stal kandidát s nejvyšším počtem hlasů v prvním kole.

Podle průzkumů má přesto šanci na zvolení několik kandidátů UKIPu a mezi nimi i samotný Farage. Pokud se tak stane, opustí tento výřečný politik po patnácti letech Evropský parlament a stane se hlasitou součástí domácí britské politické scény.

A pak by už mělo být jen otázkou měsíců, kdy budou Britové hlasovat v referendu o vystoupení nebo o setrvání v Evropské unii, což požaduje nejen UKIP, ale slíbil to i současný konzervativní premiér David Cameron.