Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Reuters

VILIAM BUCHERT: Někteří intelektuálové a politici se paktovali s Hitlerem. Dnes dělají jiní to samé s Putinem

Čím víc se snaží prezident Vladimir Putin předvádět sílu a vliv Rusko, s tím větším odporem se setkává v mnoha částech světa. Ukáže se to i při nastávajících oslavách 70. výročí konce druhé světové války v Moskvě. Účast zahraničních hostů bude skromná – mezi prezidenty se totiž počítají i představitelé neexistujících států jako je Abcházie a Jižní Osetie. V zákulisí si ale s Putinem pošpitá Miloš Zeman.

Už loňská zimní olympiáda v Soči byla především přehlídkou megalomanských projektů, které nebudou mít mnoho využití. Ukázalo se to dokonce za pouhý rok – do většiny sportovišť (kromě hokejové haly) se zahraniční sportovci už nevrátili, protože se zde nic moc nepořádá. Podobně nesmyslně si počínalo v případě olympiády (jen s tím rozdílem, že letní) Řecko. Fanfarónství, nabubřelost, propagandistické cíle a absurdně investované peníze, to vše provází vládu Vladimira Putina.

V Moskvě na oslavách uvidíme mnoho zbraní, tisíce vojáků, davy diváků, ale jen skromnou stafáž zahraničních hostů. Zástupců států bývalého Sovětského svazu. Politiky ze zemí, které také nesnášejí Západ a Ameriku. A několik západních komparsistů, včetně Rusy nejobletovanějšího českého prezidenta.

Z toho radost mít skutečně nemůžeme, nemáme být na co pyšní. Že máme důstojně, citlivě a srdečně uctít památku sovětských vojáků, podílejících se na osvobození Československa, je věc jiná. Ti si naši pozornost navždy zaslouží, prezident Putin ale nikoli.

Miloš Zeman napadl v lednu novináře Ferdinanda Peroutku kvůli jeho údajnému pochvalnému článku o Hitlerovi. Teď se ale ten samý Zeman paktuje s Putinem, který v mnoha směrech dělá podobné věci jako někdejší nacistická zrůda. Zabírá území cizích států. Lže. Zavírá do vězení své názorové oponenty. Manipuluje s fakty. Potlačuje menšiny, například homosexuály. Platí po celém světě propagandu, která šíří nenávist, zlobu a nesnášenlivost.

Co tak asi najdeme v nějakém článku za několik desetiletí, který bude vlevo dole popisovat vztahy Zemana a Putina? Nic hezkého to zřejmě nebude. Pokud si tedy někdo nějaký podobný článek opět nevymyslí…