Asi 150 příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti a Dělnické mládeže se vydalo 1. května na pochod Brnem.

Asi 150 příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti a Dělnické mládeže se vydalo 1. května na pochod Brnem. Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Náckovské demonstrace by měl jednou provždy vyřešit Ústavní soud

Pochod Brnem a zásah policistů proti aktivistům, kteří přišli zablokovat náckovskou demonstraci, odhalil meze naší demokracie. Znovu se tak objevuje problém, zda se mají demokratickým výhodám těšit také protidemokratické elementy.

 

Na prvního máje prošla Brnem demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti a Dělnické mládeže, což je jejich stranický dorost. Jde o uskupení navazující na zakázanou neonacistickou Dělnickou stranu, což ostatně svou přítomností na akci potvrdil i pan Tomáš Vandas, bývalý předseda neonacistické DS.

Je naprosto nepřijatelné, aby v roce 2015 pochodovali náckové českými a moravskými městy jak v devětatřicátém Wehrmacht Polskem. Uráží mne to, pohoršuje, a plně sympatizuji s aktivisty, kteří v Brně přišli nácky zablokovat.

Je ale navíc nepřijatelné, aby v demokratické společnosti kdokoliv svévolně omezoval demokratická práva svých spoluobčanů. Takže pokud náckové, nebo jiný typ deviantů řádně nahlásí veřejné shromáždění, nesmí jim být upřeno demokratické právo shromažďovací. A policie jim musí, pokud se jejich řádně nahlášené demonstraci někdo postaví do cesty, udělat prostor. Plně sympatizuji s policisty, kteří v Brně hájili zákon a v souladu se služební přísahou se zasazovali o demokratická práva i tak nedemokratických elementů, jako jsou náckové.

S jistou radostí jsem zaznamenal, že podobně rozpolcený náhled na problém sdílejí i úřady. V Brně v prvním kole legální pochod odklonili od naplánované trasy, a tím porušili demokratická práva nácků, kteří měli trasu zamluvenou. Pak v druhém kole naopak náckům vynutili cestu - a tím došlo k situaci, kdy policie za mé peníze z daní plynuje slzákem antifašistické aktivisty. Aktivisty, kteří chtějí to, co snad každý normální člověk - společnost bez neonacistů. Aktivisty, kteří si o náccích myslí to, co já.

Jak ovšem z toho?

Myslím, že brněnskou kauzu by měli účastníci hnát před soud, a dotáhnout to až k soudu Ústavnímu. Diskuse o tom, zda mají přednost legální pochody nácků, pedofilů či kanibalů, nebo akce jejich odpůrců, není řešitelná na úrovni pivních tlachů, ale měly by se k ní vyjádřit nejvyšší ústavní autority v zemi.