Miloš Zeman a Jiří Ovčáček

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček Zdroj: Dan Materna / MAFRA / Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Exkluzivně: Našli jsme článek Hitler je gentleman!

Dlouho hledaný článek Ferdinanda Peroutky, o kterém hovořil Miloš Zeman, skutečně vyšel. Naše redakce do jeho hledání zapojila nejmodernější TH Computer, a výsledky se dostavily. Zde je původní Peroutkův text z devětatřicátého roku. Článek, který vyšel v Přítomnosti 32. srpna 1939, přetiskujeme ho v plném znění:

Drazí spoluobčané, národe český!

Naše země podstupuje velkou historickou zkoušku, a je na každém z nás, jak se s novou silou přicházející z Německa vyrovná. Je jisto, že náš národ čekají strašné zkušenosti - vyvražďování, genocidium Židů a Romů, koncentrační tábory, sekyrárna na Pankráci a další jevy, které bychom si raději odpustili.  Taková ale bude vláda Adolfa Hitlera a jeho říšských protektorů.

Přesto mi nezbývá než varovat před skleslostí, pesimismem a beznadějí. Mým koníčkem od mládí byla prognostika, a tak mi nezbývá než ve vší vážnosti konstatovat, že ve srovnání s tím, co náš národ čeká v delším časovém výhledu, je Hitler gentleman. Namátkou připomínám některé pozitivní rysy jeho osobnosti: Vůdce je vegetarián, a tudíž kvůli jeho mrzkému hladu nemusí umírat žádná nevinná zvířátka. Vůdce je také abstinentem, a tak máme záruky, že rozsudky smrti bude podepisovat s jasnou hlavou, moudře a uvážlivě.

Ano, okupace Německem přinese národu ztráty. Ale neponíží náš národ, nepošpiní samu podstatu naší národní existence. To můžeme udělat jen my sami. A taky to uděláme. Tři čtvrtě století po abstinentovi a vegetariánovi Hitlerovi bude naše země v područí jitrnicožravého alkoholika. Nyní jsou české korunovační klenoty v moci Hitlerových přisluhovačů, ale přijde den mnohem větší potupy. Přijde den, kdy korunovační klenoty Karla IV. budou normálně poblitý.

Nyní se na Pražském hradě podává eintopf, ale přijde den, kdy se tam bude konzumovat výhradně gothaj. Nyní, za Hitlera, se vraždí duševně nemocní a je to v souladu s ideou čisté rasy. Idea čistého národa očištěného od méněcenných duševně nemocných ovšem nezhyne a za tři čtvrtě století bude český prezident volat po jejich segregaci ve školách.

Proto volám z plna hrdla: Hitler je gentleman! Alespoň ve srovnání s tím, co bude sedět na Pražském hradě v roce 2015.