Irák

Irák Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Američany a jejich spojence stála válka v Iráku už přes bilion dolarů

Když 1. května 2003 tehdejší americký prezident George W. Bush na letadlové lodi Abraham Lincoln oznámil, že spojenecké jednotky dosáhly ve válce v Iráku „vítězství“ a že byly „ukončeny hlavní bojové operace“, mnoho lidí to bralo s rezervou. Ostatně válka v Iráku pokračuje dodnes. A je znám i účet. Jen Američany stála od roku 2003 minimálně 816 miliard dolarů. Společně se spojenci se cena vyšplhala na 1,1 bilionu dolarů. Některé odhady jsou ale ještě daleko vyšší.

Když Bush přednášel svůj projev, kterému se pak začalo říkat „Mission accomplished speech“, tak odhad nákladů americké vlády na válečnou misi v Iráku byl 16 krát nižší, než je dnešní účet. Jen loni Washington poslal do Iráku 3,2 miliardy dolarů (nejvíce to bylo v roce 2008, kdy částka činila přes 142 miliard dolarů). V současnosti Američané podnikají nálety na pozice Islámského státu a pořád cvičí a vyzbrojují zbytky irácké armády, takže výdaje v případě této země ještě pořád rostou.

A někdy byly peníze amerických daňových poplatníků podle všeho použity zcela neúčelně. Snaha vybudovat „novou“ iráckou armádu po pádu diktátora Saddáma Husajna stála jen USA odhadem kolem 25 miliard dolarů, ale výsledek je tragický – pravidelná armáda je v troskách, část její (i americké) výzbroje uloupili islamisté a vládu v Bagdádu drží u moci hlavně šiítské milice.  

Mnoho miliard dolarů do konfliktu v Iráku investovali také spojenci Američanů. Například Velká Británie, Francie, Saúdská Arábie, Kuvajt, Jordánsko a mnoho dalších. Proto náklady dosahují kolem 1,1 bilionu dolarů.

 Jenže někteří ekonomové se domnívají, že celkové náklady spojenců mohou být v důsledku irácké války až dva či tři biliony dolarů.

Svůj finanční podíl, minimálně stovky milionů korun, měla na válce v Iráku i Česká republika. V roce 2003 byla v Basře naše polní nemocnice, kontingent Vojenské policie na základně v Shaibahu (2003 až 2006), další čeští vojáci působili v Basře a při výcviku místních vojáků.

Video, na kterém prezident George W. Bush v roce 2003 předčasně oznamuje, že „hlavní boje v Iráku skončily“: