Sabina Slonková

Sabina Slonková Zdroj: ČTK

Sabina Slonková zveřejňuje seznam „posluhovačů Kremlu“, je to manipulativní útok

Bývalá šéfredaktorka Mladé fronty Dnes Sabina Slonková a její web Neovlivní.cz se snaží najít si místo na těsné mediální scéně – bohužel tím nejpokleslejším způsobem. Publikuje seznamy lidí, kteří podle ní „slouží Putinovi“. Přiblížila se tím ale spíš k Adamu B. Bartošovi, který je známý svým blouzněním se seznamy „pravdoláskařů“ a Židů.

Veřejné seznamy odpůrců měly vždy jediný účel: Vyvolat zášť a lynč. Středověk měl své hony na čarodějnice, fašisté a komunisté měli své seznamy Židů a „zrádců“ či „přisluhovačů imperialismu“.  

Když Adam B. Bartoš přišel před pár lety se „seznamem pravodláskařů“ a „seznamem Židů“, všichni se mu vysmáli jako neškodnému bláznovi. V jeho seznamu Židů se tehdy například objevila i řada redaktorů Reflexu. Kdo by Bartoše, bývalého redaktora serveru iDnes.cz, neznal, možná by měl strach o lidi na seznamu. Takhle si ale spíš každý přál na seznamu být. Tolik velikánů na jednom místě! Takže být na jeho seznamech byla spíš pocta.

Seznamy tohoto druhu ale mají vždy v části společnosti vyvolat strach a nenávist. Když je vyvolají, následují proti lidem na seznamu minimálně slovní nenávistné útoky a nechutné e-maily. Do budoucna se s osobou na seznamu nese pachuť. Lidé si často řeknou – na každém šprochu je pravdy trochu. Jako kdyby bylo něco špatného na tom být například Žid.

Sabina Slonková teď v zedmuté protiruské vlně publikuje seznamy „Čechů, kteří slouží Putinovi“. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý si místo na seznamu vysloužil pouze tím, že nevěří na účinek ekonomických sankcí proti Rusku. Přitom jen neutrálně hodnotil ekonomický dopad sankcí.

Někdo si ale seznam přečte a má jasno - další přisluhovač Kremlu.

Je legitimní nesouhlasit s argumenty a oponovat jim. Dávat lidi na seznam je ale manipulativní útok ad hominem.

Slonková tím jenom snižuje důstojnost a věrohodnost nejen k sobě, ale i k novinám, které vedla. Jestli se rozhodla jít touto cestou, skoro by se mohla přidat do strany Petra Cibulky, vzít si siderické kyvadlo a odhalovat s jeho pomocí ruské agenty všude kolem nás.