Sláva, turečtí islamisté povolili konečně toaletní papír

Sláva, turečtí islamisté povolili konečně toaletní papír Zdroj: profimedia.cz

Benjamin Kuras: Sláva, turečtí islamisté povolili konečně toaletní papír

Nadějné poučení škarohlídům tvrdícím, že islám je nereformovatelný, právě přišlo z Turecka pod novinovým titulkem „tuvalet kâğıdı“. To znamená „toaletní papír“.


Po mnoha staletích svatého zákazu byl teď tureckým státním náboženským direktorátem zvaným Diyanet a jeho náboženským výnosem zvaným fatwa prohlášen za povolený prostředek k čištění po vykadění.

Dosud platící náboženský zákaz vycházel ze dvou skutečností všeobecně platných v době, kdy archanděl Džibríl diktoval svatou knihu a právníci z ní sestavovali zákoník šarí’a, jehož součástí je i zákaz papíru k těmto účelům.

Jedna skutečnost byla praktická, druhá kulturní. Tou praktickou bylo, že papír se tehdy nedal vytepat do měkkosti a tenkosti dnešního toaleťáku. Tou kulturní bylo to, že na papíře bylo napsáno mnoho svatých textů a jeho použití k tomuto účelu by mohlo být jejich znesvěcením.

Povinným prostředkem rektální očisty byla voda, přesněji řečeno levá ruka do vody namočená před očištěním a znovu po očištění, přičemž to druhé namočení bylo povinnější než to první. (Málokdo ví, že odtud pochází klasický francouzský bidet.) To samozřejmě platilo v místech, kde voda byla snadno dostupná. V podmínkách pouštních se povoloval kámen, raději zaoblený než ostrý. Ten je teď nahrazen papírem – ale opět jen levou rukou a opět jen v podmínkách bezvodních –, alespoň v pokrokovém Turecku.

Zda tureckou papírovou fatwu přijme celý islámský svět, zatím potvrzeno nemáme. Ale naskýtá se nám na konci tunelu světlo. Jde-li dnes reformovat fatwy takto závažné, některý jiný islámský direktorát by mohl zítra nebo pozítří reformovat nějakou tu banálnější, jako třeba „zasívej hrůzu do srdcí bezvěrců a stínej jim hlavy“.

Text byl původně publikován v tištěném Reflexu č. 16/2015.