Íránský režim, který požaduje zničení Izraele, pořádá soutěž o nejlepší vtip na téma vyhlazování Židů - The Second Holocaust International Cartoon Contest 2015. Soutěží i Čech, lékař MUDr. Jiří Srna z Jablonce.

Íránský režim, který požaduje zničení Izraele, pořádá soutěž o nejlepší vtip na téma vyhlazování Židů - The Second Holocaust International Cartoon Contest 2015. Soutěží i Čech, lékař MUDr. Jiří Srna z Jablonce. Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Český lékař podporuje antisemitismus. Posílá vtipy o holocaustu do Íránu

Íránský režim, který požaduje zničení Izraele, pořádá soutěž o nejlepší vtip na téma vyhlazování Židů - The Second Holocaust International Cartoon Contest 2015. Soutěží i Čech, lékař MUDr. Jiří Srna z Jablonce.

Když jsem se dozvěděl, že amatérský karikaturista Jiří Srna z Jablonce soutěží v íránské soutěži o nejlepší vtip o holocaustu, nevěřil jsem tomu. Tak jsem ho oslovil telefonicky, a zeptal se, jestli je to pravda. Lékař mou informaci hrdě potvrdil. Tak jsem položil zásadní otázku: „Co tam posíláte za obrázek?“ Prý je to skupina bojovníků, kteří jedou na parním válci, ten parní válec pohlcuje lidi, a z druhé strany se zvedá taková veliká ruka, která se chystá ten parní válec uchopit.

Když vysvětluji, že to vůbec nechápu, pan doktor dodá: „Ten obrázek je míněn v tom smyslu, že každé násilí vyvolá protinásilí a že je to nekonečný boj, který nikam nevede.“ „Uvědomujete si, že je to soutěž v zesměšňování holocaustu?“, ptám se dál pana doktora: „Neuvědomuju, a oni to tak neberou, tu soutěž. Ta soutěž tak není postavená. Je to soutěž, která je zaměřená na kritiku holocaustu. Kritizovat holocaust - z toho mne můžete těžko obviňovat, že bych si dovolil kritizovat holocaust.“

„Teď vám vůbec nerozumím,“ ozvu se nesměle. „Soutěž je zaměřená proti holocaustu. Na téma kritiky holocaustu, ano!“, vysvětlí pan doktor. Aha.

Podíval jsem se do pravidel soutěže, a v nich stojí:

1. Pokud Západ nezná žádné omezení svobody projevu, proč neumožňuje vědcům a historikům zkoumat holocaust?

2. Proč jsou terčem dnešního holocaustu utlačovaní Palestinci, kteří nehráli žádnou roli v druhé světové válce?

3. Zajímají nás i další holocausty - atomový holocaust, holocaust v Iráku, Sýrii a Gaze.

To už jsem nechápal vůbec - pan doktor mi chce hrát písničku aktivistů, kteří ten opravdový holocaust zpochybňují a obranu Izraele před útoky palestinských Arabů označují za druhý holocaust? Co to na mne zkouší? V jedné větě říká, že se účastní soutěže v kritice holocaustu, a vzápětí dodává, že by si nikdy nedovolil kritizovat holocaust? To si ze mne prostě dělá srandu?

Shrnuto - v této zemi existuje člověk, který je ochoten aktivně se zúčastnit ostře antisemistské soutěže pořádané jedním z nejkrutějších režimů na planetě, a tváří se, že je všechno v pořádku.

Antisemitů je vždycky dost - ale že se takto okatě k antisemitismu hlásí lékař, je hodně na pováženou.