Ukrajina bude bourat Leninovy pomníky

Ukrajina bude bourat Leninovy pomníky Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Ukrajina bude bourat Leninovy pomníky. To je jen dobře, i když to Rusům vadí

Ukrajinský parlament přijal řadu zákonů o desovětizaci Ukrajiny. To vyvolalo značné pobouření v Rusku, kde mají k sovětizaci úplně jiný vztah a tím pádem i ke všem desovětizacím, o které se kdo pokusí. 

Ruské ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení, kde obvinilo ukrajinské vedení ze snahy přepsat dějiny a ze skutečně totalitních metod. Podle zákonů, které přijala ukrajinská Nejvyšší rada, se mají do půl roku zlikvidovat všechny existující viditelné symboly sovětské moci, třeba komunistické názvy měst a obcí, mají být odstraněny pomníky všelijakých sovětských papalášů, především Lenina. Kremlu se také nelíbí, že místo pojmu Velká vlastenecká válka se má používat výraz druhá světová válka.

Ruská diplomacie také tvrdí, že se zavádí tvrdá cenzura politického myšlení, že se mají zavést akty, které přímo omezují realizaci práva na svobodu myšlení a svědomí přesvědčení.

Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov prohlásil, že „na pozadí takových prohlášení si bude tyto týdny mnoho veteránů blížící se jubileum a svátek připomínat se slzami v očích".

Rusové ať raději mlčí

Přitom loni v květnu Vladimir Putin podepsal zákon, který za údajné šíření vědomě lživých informací o válečných dějinách Sovětského svazu může uložit až pětiletý trest vězení a pokutu až půl milionu rublů. Zákon netrestá jen odmítání oficiální verze o průběhu a výsledcích války, ale i šíření „neuctivých informací" o válečných výročích a akcích s nimi spojených. Takže podle potřeby bude možné zavřít kohokoli, třeba i toho, komu se nebude líbit nějaká putinovská vojenská přehlídka. Tolik tedy ke svobodě projevu v samotném Rusku.

Pokud za komunismu vzniklo nějaké skutečné umění, většinou to nebyly sochy Lenina, ani nějaká „boží muka“ podobě různých plechových odstavců s rudou hvězdou nahoře. Ulice pojmenované po komunistických vrazích a kolaborantech jsou jen ostudou a lidé aby se měl styděli tam bydlet, i když za nic nemohou.

Jako Hitler

Objevuje se často srovnání s nacistickými symboly. Dovede si snad někdo představit, že by dnes ještě v Německu někde vyvěšovaly hákové kříže nebo pořád stály pomníky vůdce Adolfa Hitlera? Pokud se chce Rusko zaměřit na podobné otázky, mělo by se nejdříve podívat na Rudé náměstí, kde jako kuriozitu vystavují mrtvolu organizátora masových poprav Lenina a kde v ulicích pochodují lidé s obrazy Stalina, což byl padouch srovnatelný s Hitlerem, horší bylo jen to, že mohl řádit mnohem déle. Sovětský režim znamenal pro Ukrajinu také stalinské řízené hladomory. Mají snad Ukrajinci oslavovat sovětský teror, který byl na nich spáchán?

Ať si Leniny odvezou

Kremelský propagandistický server Sputnik cituje radostně Wall Street Journal, kde napsali: „Nyní se Ukrajina může stát ještě více rozpolcenou. Regiony na východě země sdílí pozitivní pohled Moskvy na sovětskou minulost. Současně se mnozí nacionalisticky naladění Ukrajinci snaží sovětskou minulost úplně odvrhnout, zbavit se vlivu Ruska a chtějí následovat příkladu bývalých komunistických zemí ve Střední a Východní Evropě, píše se v článku.“

V podstatě je to pravda. A taky je to dobře. Sovětskou minulost úplně odvrhnout a zbavit se vlivu Ruska Ukrajině jen pomůže.

Ukrajina by ostatně mohla Rusku nabídnout, ať si všechny bronzové a další Leniny odveze. Možná je Kreml bude ještě potřebovat na dobytých územích. Tam z nich mohou stavět celé aleje.