Poslanecká sněmovna

Poslanecká sněmovna Zdroj: ČTK

Lidé odsuzují život na dávkách, ale paradoxně volí pořád politiky, kteří tyto dávky prosazují

Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se ptalo lidí, jaký typ chování je pro ně přijatelný a jaký nepřijatelný. Z průzkumu vyšlo, že žít ze sociálních podpor je pro lidi morálně velmi nepřijatelné. Proč tedy ale stále voliči preferují strany, které sociální dávky podporují? Logiku to nemá.

Výzkumníci podkládali v březnu lidem 26 otázek a ti na škále 1 až 10 hodnotili, jak je pro ně dané chování přijatelné nebo nepřijatelné z morálního hlediska.

Nikoho asi nepřekvapí, že z dotazníku vyplynulo, že lidem nevadí líbat se na veřejnosti, sledovat pornografii, využívat známostí na úřadech a stahovat ilegální hudbu. To, co ale nejvíc morálně odsuzují, kromě řízení pod vlivem alkoholu, je život ze sociálních dávek. Šedesát procent obyvatel označilo jako morálně nepřijatelné „Nehledat práci a žít jen z podpory a darů.“

Proč tedy tolik lidí podporuje politiku, která život ze sociálních dávek umožňuje? Vždyť politické strany, které podporují stávající systém sociálních dávek, mají úspěch ve volbách.

Základy dnešního systému sociálních dávek položily vlády Václava Klause (ODS), pokračovaly v něm kabinety Vladimíra Špidly či Stanislava Grosse (oba ČSSD) a pokračuje v něm i aktuální vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Asi 120 tisíc lidí dnes pobírá příspěvek na bydlení. Každý rodič malého dítěte pobírá rodičovský příspěvek, který se vyplácí v po dobu 2 až 4 let a jeho celková výše činí 220 tisíc korun. Lidé berou všelijaké sociální doplatky, částečné invalidní důchody, i když jsou schopní práce, dávky v nezaměstnanosti, apod.

Pokud lidem vadí, že někteří jiní žijí jen ze sociálních dávek, měli by přestat volit strany, které existenci dávek podporují. Nebo své oblíbené strany dotlačit ke změně sociální politiky. Protože dokud budou mít někteří lidé možnost dávky brát, budou existovat.