Platí ještě vůbec někdo daně?

Platí ještě vůbec někdo daně? Zdroj: Ľubomír Kotrha

ANDREA HOLOPOVÁ: Za první čtvrtletí vybral stát na daních méně, ale přitom utratil více než loni

Za leden až březen letošního roku vybral stát na daních 315 miliard korun. Za stejné období minulého roku se přitom vybralo 325 miliard. Výdaje letos za první tři měsíce pak činily 295 miliard korun. Byly tak o 15 miliard vyšší než loni. Uvádí to ministerstvo financí. Předpoklady a předvolební sliby ministra Andreje Babiše se tak neplní.

O propad ve výběru daní se zasloužila DPH a spotřební daně. Za celé první čtvrtletí se na DPH vybralo o 9 miliard méně než loni, na spotřebních daních pak o 13 miliard méně než ve stejném období loňského roku.

Podle ministerstva financí je výpadek na DPH způsoben tím, že rezort loni v březnu zadržel 13 miliard korun, které měl obchodníkům vrátit, takže loňský výběr vypadal uměle vyšší, než byl. Jak uvedlo ministerstvo: „Od druhého čtvrtletí roku 2015 lze očekávat snižování vlivu tohoto zkreslení z důvodu postupného vyplácení zadržených nadměrných odpočtů v dalším průběhu roku 2014.“

Zatímco za první čtvrtletí letošního roku činily celkové výdaje státu 295 miliard, loni to bylo 280 miliard korun. Na zvýšení výdajů se podílel podle ministerstva financí nejvíc nárůst platu učitelů a navýšení dotace Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu.

Nižší výběr daní komentuje pro Reflex.cz Lukáš Kovanda, hlavní ekonom finanční skupiny Roklen takto: „Z výsledků stále nelze vyvozovat jakékoli dalekosáhlejší závěry, byť se na první pohled může zdát, že daňový výběr se buď zhoršuje, nebo ekonomika opět zpomaluje. Pro vládu však bude čím dál tím obtížnější veřejnosti vysvětlovat, proč je výsledek jejího hospodaření horší než loni. Zejména proto, že si zřetelné zlepšení daňového výběru vetkla jako svůj zcela klíčový cíl.“