Klaudie Dudová

Klaudie Dudová Zdroj: MICHAL ŠULA / MAFRA / Profimedia

TEREZA STONIŠOVÁ: Babišova MF Dnes posunula další metu: Rasismus už v deníku povolili

Na prvního dubna zveřejnil druhý nejčtenější deník v republice článek, který silně zavání rasismem. Jestli jste si promnuli oči, a titulek „Romská herecká hvězda neplatila za byt“ jste viděli nejen na iDnes.cz, ale i v tištěné Mladé frontě, pak vás bohužel nešálil zrak.

Možná, že k vykreslení tónu, jímž je článek veden, stačí věta, již vyslovil majitel předmětného bytu, za který podle článku Mladé fronty DNES herečka Dudová neplatí: „Věděl jsem, že je to herečka z filmu Cesta ven. Pro mě to byla záruka jisté serióznosti. Říkal jsem si, že není možné házet všechny Romy do jednoho pytle,“ řekl majitel Zbyšek Studecký Arturovi Janouškovi, autorovi článku na iDnes.cz (kde byl posléze změněn titulek na Oceněná hvězda filmu Cesta ven dluží na nájemném) i v tištěné podobě deníku.

Problém je forma, nikoli obsah

Je s podivem, že částka 25 800 korun, kterou Dudová zřejmě skutečně dluží, upoutala tak výrazně pozornost deníku, který míval na titulní straně válečné reportáže a fotografie a zahraniční či domácí politické kauzy, které opravdu stálo za to číst. To se však bohužel o současné podobě tohoto Babišova plátku nedá říct, jinak by tam neprošel tento ukázkový rasismus s příběhem, který svou základní story staví na tom, že ve filmu Cesta ven, stejně jako v životě, má jedna Romka problém. Použité citace vše jen podtrhují, až pozoruhodným způsobem totiž dodávají na síle představě, že všichni Romové jsou nezodpovědní neplatiči nájemného, a chudáci pronajímatelé pak spláčou nad výdělkem, pokud chtějí udělat výjimku. Žel, 25 800 korun stačí k tomu, aby se v Mladé frontě rozhodli zlynčovat mladou neherečku Klaudii Dudovou způsobem, za který by se rozhodně nemusel stydět ani Tomio Okamura.

Ve snaze sehnat vyjádření vedení deníku k článku a také samotného autora Artura Janouška jsme bohužel nebyli úspěšní. Mluvčí Mafry Silvie Škábová, ani nikdo z vedení Mladé fronty nezareagoval. Autor sám nás nejprve odkázal na tiskovou mluvčí, poté nám nabídl kontakt na majitele zmíněného bytu, ať máme informace z první ruky. Jenže o to tady přece vůbec nejde – nejde o informace, které z textu plynou, nezpochybňujeme, že si je snad někdo vymyslel. Problém je v samotném zobrazení a v tom, zda autor problém vidí, či ne. Svou odpovědí dal jasně najevo, že ne.

Chtěla jsem splácet, říká Dudová

V tomto případě tak více než kdy jindy platí, že způsob, jakým něco sdělujeme, může být někdy klíčový. Kdyby Janoušek naložil s fakty, které se mu dostaly do rukou, citlivěji, zřejmě by po článku neštěkl pes a bylo by vše v pořádku. Jak již bylo řečeno, to, že Dudová, popř. její matka, za byt neplatila, je fakt, který včera potvrdila sama: „Chtěla jsem pomoct vlastní rodině, a tak jsem pro ně získala byt, protože to s lidmi umím, nejsem tmavá a mnoho lidí ve mně nevidí typickou Romku,“ píše Dudová ve svém vyjádření na oficiálním facebookovém profilu filmu Cesta ven. „A taky v tom možná hrálo roli to, že jsem hrála ve filmu. To bylo ještě před těma cenama. Majitel však věděl, že v bytě bydlet nebudu, že v něm bude bydlet máma a její nový přítel. A je pravda, že neplatili. Když jsem se to dozvěděla, snažila jsem se, aby byt platili. Slíbili mi to, jenže neplatili. Takže pak už jsem nevěděla, jak mluvit s mámou a co říct tomu majiteli, co měl právo na svůj nájem. Nabídla jsem mu zaplatit za mámu a jejího přítele ve třech splátkách. To odmítl, že chce vše najednou a nebo nic. Proč nechtěl peníze po třetinách, ale radši na mne zavolal média, nevím,“ vysvětluje dále.

Měl to být „otvírák“

I tvůrci filmu Cesta ven jsou nespokojeni nikoliv s obsahem, ale s formou. „Vyjadřujeme krajní znepokojení nad tím, jakým způsobem se deník, považující se za seriózní, uchýlil bez ověření informací k publikaci senzacechtivého článku, jehož vyznění podporuje rasistické stereotypy zakořeněné v části české společnosti,“ stojí v jejich vyjádření. Pomyslnou třešničkou na dortu celé kauze dalo vyjádření Mladé fronty, která sice na konkrétní e-mail s otázkami neodpověděla, nicméně své stanovisko napsala opět na sociální síť Facebook. Vyjádření, které Mladá fronta zveřejnila, bylo původně určeno pouze k interním účelům, vzhledem k širokým diskusím o článku je však zveřejnili: „O zprávě jsem se poprvé dozvěděl na úterní poradě a vyslechl si zároveň návrh, aby se chystaný text A. Janouška stal otvírákem středečního vydání. S tím jsem nesouhlasil, neboť se nedomnívám, že článek o neplatiči nájemného splňuje parametry otvíráku MF DNES,“ psal Jaroslav Plesl, šéfredaktor plátku, svým kolegům. „Zároveň jsem však souhlasil s tím, že článek patří na titulní stranu MFD, neboť dle mého přesvědčení perfektně navazuje na ceněný film, v němž Klaudie Dudová ztvárnila titulní roli. Film je o Romech, a proto mi nevadí ani to, že v titulku píšeme o Klaudii Dudové jako o romské herecké hvězdě. Jestli s tím má někdo problém, pak mohu jen konstatovat, že Klaudie Dudová je romská herecká hvězda. Taková je realita,“ píše Plesl. „Zařazení textu na titulní stranu MFD bylo správným rozhodnutím. Artur Janoušek odvedl zcela standardní novinářskou práci a nevidím důvod, proč bychom se za to měli stydět. Jarda.“ Proč tedy na serveru iDnes.cz změnili původní titulek, když v textu není žádný problém? Vedení za textem prostě stojí. A nám nezbývá než poznamenat, že nevidí do očí bijící rasismus.