Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se po dvou letech věznění v Pákistánu vrátily ke svým rodinám do Česka

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká se po dvou letech věznění v Pákistánu vrátily ke svým rodinám do Česka Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Osvobodili snad dvě unesené Češky Marťané? Kolem jejich kauzy se množí absurdity

Kdyby to nebylo tak vážné, mohl by člověk podle dostupných informací napsat o propuštění dvou Češek, jež byly v březnu 2013 uneseny v Pákistánu, špionážní román, který by obsahoval i absurdní prvky. Jenže místo vysvětlení, nebo alespoň náznaku toho, co se stalo, se kolem osudu Antonie Chrástecké a Hany Humpálové množí další a další spekulace.

České vláda a úřady zatím neposkytly o případu žádnou jasnou a srozumitelnou informaci. Pouze to, že obě ženy se vrátily do Česka.

Chrástecká a Humpálová také mlčí. V jejich případě je to pochopitelnější, protože dva roky v zajetí musely pro ně představovat za jakýchkoli okolností obrovský psychický a fyzický nápor.

Stát a rodiny hovoří o tom, že k osvobození přispěla turecká humanitární organizace IHH. Ta byla nějakou dobu kvůli ostrému sporu s Izraelem i na seznamu teroristických organizací.

Lidové noviny pak přišly s teorií, že za propuštěním stojí emirát Katar. Ten České republice skutečně „dlužil“ za propuštění svého sexuchtivého princátka Hámida bin Abdala as- Sáního, který je členem vládnoucí rodiny. Ten byl u nás od září 2004 zhruba rok vazebně stíhán za pohlavní zneužívání a kuplířství, jehož se dopustil opakovaným souložením s nezletilými dívkami v Praze. Po tlaku katarské vlády byl poslán domů a tam samozřejmě nijak stíhán nebyl. Vesele cestuje po světě.

Deník Právo zase dnes naznačil, že propuštění slečen zařídila americká tajná služba.

Chrásteckou a Humpálovou už prý chtěly na jaře 2013 osvobodit s pomocí Američanů české speciální síly, ale vše zhatila písečná bouře. No, to se může stát jenom nám, že… Pak se prý stopa po unesených ztratila.

Ženy při svém sdělení pro média ve východotureckém městě Van měly minulý týden na hlavě muslimské šátky. Byl to jen respekt k organizaci IHH a místním zvykům, nebo konvertovaly k islámu?

Kdo vlastně ženy unesl?

Kde byly v zajetí?

Kdy se z něj dostaly?

Kauza Antonie Chrástecké a Hany Humpálové tak patří mezi vůbec nejméně srozumitelné a jasné případy propuštěných lidí, jež byly v posledních letech ve světě zaznamenány. Vlastně nic podobného neznáme, vždy nějaké informace na veřejnost putovaly. Tentokrát nikoli.

Proč?