Mléčné kvóty EU konečně končí. To je sice hezké, ale my už ty krávy nemáme

Mléčné kvóty EU konečně končí. To je sice hezké, ale my už ty krávy nemáme Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Mléčné kvóty EU konečně končí. To je sice hezké, ale my už ty krávy nemáme

Evropská unie od dubna po třiceti letech končí regulaci produkce mléka v podobě takzvaných mléčných kvót. Česká republika musela kvóty dodržovat od vstupu do EU v květnu 2004. Je skvělé, že tato zemědělská regulace končí. Ale krávy, které by mohly více mléka produkovat, už nemáme.


Když v květnu 2004 Česká republika vstoupila do EU, začala podléhat také rozsáhlé regulaci zemědělského trhu. Její součástí byla i přidělená kvóta na produkci mléka. Česko nesmělo produkovat více než 2,7 milionu tun mléka ročně.

Je tedy skvělé, že nyní už mohou naši zemědělci produkovat mléka, kolik chtějí. Jenže během platnosti kvót počet krav prudce klesl. Jak uvádí ministerstvo zemědělství, zatímco v roce 2003 – před vstupem do EU – bylo u nás 460 tisíc dojnic, letos je to už jen 370 tisíc těchto zvířat. Počet dojných krav tak poklesl o pětinu.

Podobné je to s kvótami na produkci cukru, které mají skončit za dva roky. Je dobře, že můžeme opět vyrábět cukru, kolik chceme, ale cukrovary již byly zrušeny a zlikvidovány.

Evropská unie i nadále provádí takzvané intervenční nákupy másla a sušeného mléka a stanovuje výkupní ceny. Zemědělci dál dostávají obří dotace, které v celé EU ročně dosahují 50 miliard eur, polovinu rozpočtu EU.

Zemědělství je jedním z nejvíce regulovaných odvětví v Evropské unii. Odstranění mléčných kvót je malou změnou k lepšímu.

A vůbec – co je to za logiku, že nejprve se kvóty zavedou, zlikvidují celá odvětví a po pár letech se milostivě zruší? Vydělají na tom jen země, které měly kvóty větší, které nemusely cukrovary rušit a stáda vybíjet. To je prostě logika EU.