Palestina

Palestina Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Podej čertovi prst, utrhne ti celou ruku: Švédsko uznalo Palestinu, muslimové ho ale bojkotují kvůli ženám

Švédsko loni uznalo oficiálně stát Palestina, což v podstatě nekopíruje postoj Evropské unie. To sice ochladilo vztahy této skandinávské země s Izraelem, ale mělo „potěšit“ arabské a všechny muslimské státy. Když ale měla švédská ministryně zahraničí promluvit na setkání Ligy arabských států, dočkala se příkrého odmítnutí. Chtěla zmínit ženská práva, jenže islámské země ji nedovolily projev přednést a zmrazily vztahy se Švédskem.

Už loni izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman kritizoval švédské rozhodnutí a označil ho za „nešťastné“, protože „jenom posílí radikální a neústupné Palestince“. „Švédská vláda musí pochopit, že vztahy na Blízkém východě jsou komplikovanější než nábytek obchodního domu IKEA, který si sestavíte sami doma. Měla by jednat odpovědně a citlivě,“ řekl Lieberman.

Studená sprcha ze strany Arabů a celkově muslimů nedala na sebe dlouho čekat.

Švédská ministryně zahraničí Margot Wallström si přichystala projev na zasedání Ligy arabských států v Káhiře. Měla tam vystoupit odměnou právě za uznání Palestiny. Proslov zveřejnila předem na Facebooku. Arabové si ho přečetli a Saúdská Arábie na poslední chvíli zabránila tomu, aby se vystoupení vůbec uskutečnilo. Wallström v něm přitom chtěla připomenout MDŽ a ženská práva.

Výsledkem bylo nejen zablokování projevu, ale i velká diplomatická roztržka. Saúdská Arábie označila projev rovnou za urážku islámu, odvolala na čas velvyslance ze Stockholmu a zmrazila také vydávání víz.

Paradoxní je, že Wallström chtěla v projevu označit vztahy mezi Švédskem a arabskými státy za „vynikající“ a „postavené na respektu“. Vše se ale obrátilo v pravý opak. Švédsko přišlo o dobré vztahy s Izraelem a nakonec má problémy i s muslimským světem. Jak se říká - pro dobrotu na žebrotu.