Odpůrci průjezdu konvoje americké armády Českem. Kdo jsou?

Odpůrci průjezdu konvoje americké armády Českem. Kdo jsou? Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Bojovníci proti konvoji se nám někam schovali. Podívejme se, kdo to vlastně je

Pouhých sedmnáct procent obyvatel Česka se stavělo proti průjezdu spojeneckého amerického konvoje. Při tom ale nadělali humbuk, jako by s nimi bylo 110 procent Čechů. Internet bojem proti konvoji žil, při průjezdu je naopak vidět moc nebylo. Jací jsou tihle mladí protiameričtí bojovníci?

V podstatě se jedná o dvě skupiny lidí: Původní komunisty, co za bolševika prožili svá nejlepší léta a antiamerikanismus je pro ně jejich připomínkou, respektive připomínkou mládí, něco jako poslech raných děl Michala Davida. Druhou protiamerickou skupinou je mládež aktivní na sociálních sítích.

Staří komunisté jsou dostatečně popsáni. Jak ale vypadá a reaguje dnešní mládež, která se otevřeně operuje s tak hlasitým antiamerikanismem? Analyzoval jsem facebookové stránky, jež se stavěly proti konvoji, a vybral příspěvky, které reprezentují její aktuální postoje a obecně celý názorový svět.

Americké zločiny a váleční štváči

Tak například pan Josef Slavak burcuje takto: „Ano, začněte už konečně přemýšlet, jaký zločiny USA provedly po celém světě. Těch asi 150 miliónů za 50 let etnických čistek, boje o území a ropu, když jste takoví demokraté, by vám nemělo být jedno.“

Pan Slavak má místo vlastní profilové fotky sovětskou vlajku. Sdílí příspěvky vládní organizace s názvem Russia. Na své zdi má také obrázek děsivě dýmajících ostravských hutí z doby před třiceti lety s textem: „Starý dobrý časy komunismu. Doba, kdy se myslelo i na dělníky, a doba rozkvětu našeho státu.“ Jeho diskusní příspěvky jsou vskutku výživné: „Hladomor v Rusku – pokud nějaký byl – je jen 0,00001 procenta toho, jaké zločiny způsobil kapitalismus. Například rozklad SSSR si vzal přes 10 miliónů životů a jejich počet stále vzrůstá. Kolik lidí bez domova zemřelo po celém světě v zemích, kde je kapitalismus, za více než 50let? Plus další zločiny kapitalismu po celé Africe, Asii – to máte kolem 50 miliónů, klidně i víc. Tak jak může být komunismus utopie? Kapitalismus si vyžádal o mnoho víc lidských životů. Jak můžete být hrdý na to, že jste bezcitný zločinec? A proč by měl být komunismus nesmysl, když všechno bylo, jak má být? Co je v tom případě asi kapitalismus?“

Michal Ulvr Jr. Pak vysvětluje své postoje v záhlaví stránek, které sám založil, následovně: „Třicátého března budou projíždět proti vůli lidu a na základě souhlasu zkorumpovaných politiků, kteří se podřizují zájmům USA, vojska armád NATO. Naše země zažila okupace dvou velkých armád, fašistické a sovětské, a tím by to už mělo skončit. Vojska NATO šíří po celém světě války, utrpení a zkázu. Vojska NATO na našem území chtějí ponížit náš národ a jejich prostřednictvím chce vláda USA dokázat, že nám vládne. Nebojíme se Ruska, ale bojíme se, že nás USA a naši váleční štváči chtějí zatáhnout do vražedného konfliktu s Ruskem. Voláme všechny české vlastence, všechny lidi dobré vůle: Pojďme ukázat i české vládě, jak je zcela odtržena od svého lidu. Přátelé Ruska a veškeré idealistické spolky a skupiny: SPOLEČNÝ BLOK, JEDEN KROK.“

Petr Žampach nadepsal své stránky takto: „Zastavme, nebo alespoň zpomalme postup amerického obrněného konvoje přes ČR.“

A příspěvky, které tu najdeme?

Pavel Malina: „Neskutečné! Zeman je zrádce v žoldu CIA!“ Tenhle pan Malina má na své zdi veřejně viditelnou jedinou fotku – plakát z padesátých let s esenbákem a nápisem „Naší vesnicí americký agent neprojde!“ Kouzelná hloupost.

Jiný diskutér, Tomáš Kott, zde nostalgicky vzpomíná na boj proti americkému radaru: „Takto vypadaly demonstrace před šesti lety proti radaru na Václavském náměstí v Praze. Tak doufám, že v sobotu 28. března bude účast ještě větší!“ Text doprovází snímek velké skrumáže lidí na Václaváku. Profil pana Kotta, jenž se označuje komisar.rex (zřejmě se cítí být psem…), oplývá pozvánkami na akce proti přítomnosti vojsk USA v Česku. Ale najdeme tu také video z akce k 67. výročí Února v Praze. Ta se uskutečnila 21. února u hrobu Klementa Gottwalda.

Další diskutér, Tommy Tran: „Faktem však je, že to, co se chystá spáchat na našem území americká armáda, je jen upozorňováním na ČR a provokací Ruska… A než zde začnete komentovat či kritizovat, zamyslete se trošku nad celou situací. Amerika je agresorem po celém světě, ale co jsme si zasadili, to teď sklízíme. To, že Američané jsou původem Evropané, víme?“ Takže zde máme i mudrce…

Mladí rozhněvaní muži

Když to shrneme: Diskutéři šířící Putinovu protiamerickou propagandu jsou mládežníci do třiceti, co mají komunistické přesvědčení, kteří ale sami komunismus nepamatují. Používají komunistická hesla a symboly, zvou na komunistické akce, ale odkazy na samu podstatu komunismu, tedy třídní boj, se v jejich příspěvcích neobjevují. Jinak řečeno – vědí o teorii i praxi komunismu „prd“. Spíš prožívají těžkou mladickou vzpouru proti rodičům i společnosti, kterou zřejmě v jejich očích reprezentují.

Celá informační vlna „všichni Češi jsou proti konvoji“ ale naprosto neodpovídala realitě. Kromě starých komunistů byli totiž proti konvoji zřejmě jen na Facebooku aktivní pubescenti. Ti sice trpí občas krizí identity, zato však dokonale ovládají sociální sítě, takže nadělají informačního hluku jak tři čtvrtiny národa. Jenže u silnic a v kasárnách byla naprostá převaha lidí, kteří US Army vítali. Kde asi soudruzi udělali chybu?

Video placeholde
Vyvadil proti USA • Reflex.cz