Demonstrace proti konvoji

Demonstrace proti konvoji Zdroj: ČTK

TEREZA STONIŠOVÁ: Češi se nenechali zblbnout proruskými trolly. Američané jsou zde vítaní, ne že ne

Desítky demonstrantů proti, Česko protestuje proti přejezdu americké armády... Nejen to se už mnoho dní objevuje v proruské části sociálních sítí. Někdo může nabýt dojmu, že je to pravda. Jak se ale ukázalo, je přesně opačná.

Vyvážené zpravodajství má své hluboké opodstatnění. Nelze systematicky a jednostranně informovat jen o jedné události, když zde existuje i druhá, třeba přesně opačného rázu. Nicméně nyní je třeba si otevřeně říct, že Česká republika díky tisícům lidí, kteří podporují po celé jeho trase americký konvoj, stojí doslova na správné straně barikády.

Odpůrců NATO, demokracie a tedy potažmo americké armády je vidět minimum. Zopakujme si to klidně několikrát – odpůrců, vyvadilovců, rusofilů a putinovských trollů, je tu málo. Daleko méně než se zdá na Facebooku a v internetových diskusích. Jejich demonstrace sice proběhly, nicméně během příjezdu amerických vojsk byl nejčastější obrázek téměř blízký idyle. Mávající rodiny s dětmi, popřípadě skupinky studentů, příznivců, atd.

Za zmínku stojí také vysoký nepoměr akcí, které byly organizované přes sociální síť Facebook – ty protiamerické mají minimální počet zúčastněných (řádově desítky, namátkou protest v Plzni měl včera na FB účast pouze 33 osob, což v reálu znamená, že pokud se událost nerozpadne, tak bude mít ještě menší než deklarovanou účast), oproti tomu ty proamerické mají i několik tisíc. A s realitou pak můžeme situaci konfrontovat každý individuálně.

Zcela nepřekvapivě si všimla české pomyslné rozpolcenosti i ruská média. V očích ruských zpravodajských serverů jsme proruský antiamerický národ. Například „zpravodajský“ portál vesti.ru publikoval článek, v němž uvádí, že se „Češi snaží zastavit v celé zemi postup amerických jednotek“. Ne, že bychom očekávali od podobného média cokoli objektivního, smutným faktem ale zůstává, že podobné nesmysly a lži jsou do nebe volající. Dělají z Rusů hlupáky.

Neměli bychom se divit, když na nás Rusové, kteří souhlasí se svým prezidentem Putinem, podporují jej a nevidí na jeho jednání nic špatného, budou pohlížet jako na své názorově nevyprofilované spojence. A přitom – pravda je opačná.