Přechod na letní čas

Přechod na letní čas Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Miluji letní čas!

Boj proti letnímu času se stává celoevropskou záležitostí a vážně hrozí, že jej Brusel zakáže. Jsem zásadně proti, žádám o zachování letního času, a jeho zrušení bych považoval za diskriminaci lidských sov.

Lidi se podle typů bdělosti dělí na nevyhraněné, skřivany a sovy. Já jsem sova tak intenzivně, že občas na redakčních poradách i houkám. První jiskřičky tvůrčí invence, kterou potřebuji k psaní, se začínají rodit kolem čtvrté odpoledne. Ta invence - myšlení na článek, který připravuji nebo píši - je mimořádně příjemná a dodává celému bytí nějaký drive. Jsem prostě schopen prožívat příjemno až v odpoledních hodinách.

V tomto žiju celý život - ale každé jaro přijde kouzelník, mávne kouzelným proutkem, a já mám najednou ve své produktivní části dne - večer - o hodinu světla navíc. V momentě, kdy se potřebuju projít a srovnat si myšlenky do článku v hlavě, je díky letnímu času světlo a já můžu chodit do Stromovky obdivovat rašící a pak kvetoucí keře v osm nebo devět hodin večer - a za světla. Letní čas mi jako chronické sově prostě dává více světla. A tak ho budu hájit i proti Bruselu!