Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý odvolal dněpropetrovského gubernátora, oligarchu Ihora Kolomojského

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý odvolal dněpropetrovského gubernátora, oligarchu Ihora Kolomojského Zdroj: profimedia.cz

Odvolaný ukrajinský gubernátor Kolomojskij má armádu o 20 tisících mužích. Půjde proti Kyjevu?

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterý odvolal dněpropetrovského gubernátora, oligarchu Ihora Kolomojského. Jenže tento vlivný a bohatý muž má obrovskou armádu, která podle některých odhadů čítá kolem 20 tisíc mužů. Co s ní teď bude? Neobrátí se proti vládě v Kyjevu? O armádě napsal například businessinsider.com.


Odvoláním vyvrcholil dlouhý spor, který vedli Porošenko a Kolomojskij. Podle prezidenta se dnes už bývalý dněpropetrovský gubernátor vymkl jakékoli kontrole. Vládl svému regionu a ovládal svoji armádu prý tak, aby to vyhovovalo pouze jeho byznysovým zájmům. Je záhadou, proč to najednou Porošenkovi a vládě vadí.

Protože už je na východě Ukrajiny příměří? Když se bojovalo, tak se Kolomojskij, jeho peníze a jeho armáda, která bojovala proti proruským separatistům, „hodila“.

Vojáci soukromé armády pocházejí jak z Ukrajiny, tak ze zbytku Evropy. V armádě slouží i několik Američanů. Podle některých odhadů má Kolomojského armáda přes 20 000 bojovníků. Její nejsilnější batalion se jmenuje Dnipo-1 a čítá 2000 profesionálních vojáků vybavených těžkou technikou.

Podle některých vojenských expertů má tato soukromá armáda dokonce lepší vyzbroj a výstroj než státní elitní jednotky Národní gardy. Vlastní obrněné transportéry, těžké kulomety i granátomety.

Ihor Kolomojskij je jedním z nejbohatších podnikatelů na Ukrajině. Založil Privat Bank, která je největší bankou země. Vlastní také nejsledovanější televizní kanál.

Jak se po jeho odvolání z funkce zachová jeho armáda, není zatím jasné. Ale mohla by způsobit obrovské problémy kyjevské vládě, i kdyby se pouze stáhla ze svých současných pozic, což by vytvořilo nový prostor pro separatisty. Dněpropetrovská oblast totiž sousedí s Doneckou oblastí, kde mají proruští rebelové velmi silné pozice.