Trosky letadla společnosti Germanwings, které v Alpách havarovalo v úterý 24. března

Trosky letadla společnosti Germanwings, které v Alpách havarovalo v úterý 24. března Zdroj: Reuters, ČTK

Spadne letadlo a lidi se vždy úplně zblázní. Spekulace nemají konce a žádná pak neplatí

Tak tady máme další mysteriózní pád letadla. Tentokrát německého ve francouzských horách. Jak už je to u každé havárie letadla obvyklé, spekulace střídá spekulaci, přestože v podstatě nikdo nic přesně neví. Zdá se, že vždy, když se podobná katastrofa odehraje, lidé se na chvilku zblázní. Doslova šílí. Po čase se ale ukáže, že pravda je úplně jiná. Nebo se ji dokonce ani nedozvíme. Stejné je to i teď.

Loni 8. března zmizelo letadlo Boeing 777-200ER společnosti Malaysia Airlines na letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Mělo označení MH370. Připomeňme si všechny ty divoké spekulace, které zmizení letadla provázely několik měsíců:

Byl to teroristický útok.

Stroj byl unesen.

Jeden z pilotů měl vážné rodinné problémy a zřejmě nechal letadlo spadnout.

Unesla ho americká armáda na svoji základnu v Indickém oceánu.

Letadlo po ztrátě kontaktu se stanicemi na zemi letělo někam na sever nebo také na jih.

Tak prý na jih. Hned několik společností tvrdilo, že ví, kde asi spadlo.

Hledalo se, hledalo, ale vůbec nic se nenašlo. Ani na nikde na zemi, ani nikde v moři.

Variantou také bylo, že to byla akce proti Číně, protože většina cestujících byli Číňané (152 obětí z celkem 239).

Vyjmenovat můžeme i další varianty. Žádná nebyla nikdy potvrzena. Neví se prostě nic. Letadlo zmizelo.

Něco podobného se opakovalo v létě minulého roku. Poblíž vesnice Hrabove ve válečné Doněcké oblasti Ukrajiny se zřítil další stroj Malaysia Airlines na pravidelném letu číslo MH17 z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Zahynulo všech 298 lidí, kteří byli původně na palubě. A spekulace neberou dodnes konce:

Kdo letadlo sestřelil? Rusové? Ukrajinci? Místní rebelové? A sestřelil ho vůbec někdo? A proč? Přestože se trosky našly, opět není většina věcí jasných. Tak se spekuluje dál.

A situace se opakuje v těchto dnech. Letadlo německé společnosti Germanwings se zřítilo ve francouzských Alpách. Spekulace s důvody pádu se objevily s obrovskou rychlostí. Několik jsem jich dokonce slyšel i pražských restauracích. A musím říci, že se vzájemně přebíjely svou hloupostí.

U podobných katastrof se z nějakých nepochopitelných důvodů totiž zapomíná na to nejdůležitější – že někdy prostě bohužel spadne i letadlo, a to většinou z technických důvodů. To bývá nejčastější příčinou havárií. Jenže to by bylo moc jednoduché! Lid chce krev, mystérium, záhady. Bláznivé spekulace proto opět neberou konce…