Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Babišovi tečou nervy i při jednoduchých dotazech. Přijde kolaps?

Nedělní Otázky Václava Moravce na ČT ukázaly blížící se zásadní problém české politiky. Pan ministr financí se přestává někdy kontrolovat a propadá emocím v míře, kterou jsme od voleb viděli jen u pražské primátorky Adriany Krnáčové (asi je náhoda, že oba jsou z hnutí ANO).

Online registrace tržeb a dění kolem ministra dopravy Dana Ťoka jsou témata, se kterými musel Andrej Babiš cestou k Moravcovi napevno počítat. Na co aktuálnějšího se ho taky ptát. Takže jeden by čekal, že se na otázky pan ministr připraví a bude věcný, racionální a přesvědčivý. Jenže…

Stačila malá prodleva tiskárny, na které chtěl ministr demonstrovat, jak jednoduchý a připravený je projekt registru tržeb, přišel skromný dotaz na zveřejněné informace kolem ministra dopravy za ANO a otázky související s někdejší korupcí. A pan Babiš se dostal na hranici hysterického záchvatu.

Nevnímal jsem až zas tak moc obsah jeho povídání, protože opakoval v podstatě pro něj známé fráze - že všechno zařídí a že on nikde nevidí problém. Soustředil jsem se na emoční složku jeho vystoupení. A s trochu škodolibým zadostiučiněním jsem musel konstatovat, že se ministr Babiš propadá do emocí a vzteku. Stačilo málo, abychom viděli pěkný „hysťáček“. Jeho suverenita a nonšalance, kterými imponuje voličům, byly fuč, a hysterické tóny jeho projevu by uplatnila i operní diva.

Chápu. Pan ministr je ve stresu. Nedaří se mu vybírat daně - ale on na jejich výběru založil volební kampaň. Každý týden je v mediích nějaký pěkný skandálek či ostuda. Problémy Ťoka s vysvětlením možné korupce ve firmě Skanska, kterou předtím řídil. Debilové paní Krndy. Sto procent odevzdaných hlasů Babišovi na sjezdu ANO, které připomínají severokorejský režim. Zlobící se premiér Sobotka. A navíc se ukazuje, že řídit stát jako firmu fakt asi nepůjde ani s věrným Faltýnkem po boku. Takže pan Babiš je nervóznější a nervóznější.

Otázky Václava Moravce ukázaly, že politická profesionalita Andreje Babiše je v podstatě vyčerpána, a nyní, jak je pod stále větším tlakem, budeme mít jako veřejnost co do činění s jeho pravým JÁ, ne s image, kterou se v politice prezentuje. A tak se těším na další jeho výstupy, protože ohnivý Slovák dle mého soudu začne v dohledné době při nepříjemných otázkách fackovat moderátory.